Da li postoji razlog za brigu: Evo šta drhtanje ruku govori o zdravstvenom stanju!


Čim se jave prvi simptomi, treba pokušati otkriti uzroke. Često je drhtanje ruke (ili drugih dijelova tijela: nogu, stopala, glave) povezano sa stresom, strahom ili napetošću, odnosno drhtavica je “znak za uzbunu”, koji koristi neku smetnju ili opću slabost organizma. U većini slučajeva vidljivi su simptomi nečeg “skrivenog”, što treba otkriti i liječiti. Statistike govore o slučajevima drhtavice u porastu, što se može povezati sa ubrzanim životnim tempom današnjice.

5 uzroka drhtanja:
bol1. Simptom bolesti: Drhtavica može biti prvi i najočitiji simptom nekih bolesti, poput Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, Huntington horee ili može biti povezana sa metabolizmom smetnji, poput hipertiroidizma (drhtanje je ubrzano).

2. Izazvana vanjskim faktorima: Npr. kortikosteroidi, pretjeranim količinama kave ili drugih poticajnih pića.

3. Nasljedna: Može biti nasljedna i ne može se manifestovati sve dok je neki vanjski uzrok (npr. Stresna situacija, živčana napetost) ili određena dob ne izgovor na vidjelo.

4. Povezana s karakterom: Vjerojatnije će se pojaviti kod izrazito uplašenih osoba, koje pate i od napada napada ili drugih psihičkih smetnji.

5. Javlja se u određenim razdobljima: Često je posljedica psihičkih stanja, povezanih s određenim životnim trenutkom. Drhtanje ruku uglavnom je posljedica stresa, napetosti ili straha.

Stručnjaci otkrivaju koliko je ova pojava opasna

Nekim znakovima, telo želi da nam pošalje poruku kada se nađe u problemu. Neke promene na samom telu ne treba zanemarivati, dok su neke trenutne prirode i ne ukazuju na ništa ozbiljnije.

Pitali smo stručnjake za držanje ruku, bele mrlje ili slabih noktiju da ukažemo?

Evo šta su rekli:

Drhtanje ruku

Ako imate ruke nekontrolisano tresu, za početak ne možete da radite previše kofeina ili premalo sna. Neki lekovi, poput onih za astmu i protiv depresije, mogu uzrokovati ovu pojavu. Međutim, ako imate ruke pre početka života, vreme je da posetite lekaru jer se može raditi io Parkinsonovoj bolesti, upozorava dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorke.

Nokti koji se lako lome

Ako se činite da su vam posebno potrebni slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cink. Prema rečima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ako je razlog, dodajte ga prehrani.

Često vam trnu ruke: Lekar tvrdi da su vaše telo možda napale 2 bolesti!
Bele mrlje na noktima

Ova pojava se uglavnom povezuje sa lošim navikama u ishrani, tačnije sa nedostatkom cinka, kalcijuma i gvožđa u organizmu. Problem mogu rešiti suplementi i konzumacija namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamin.

Plava boja noktiju

Ako vam nokti postanu plavi to znači da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može biti bolest disajnih puteva ili Rajnaudov sindrom, periferna arterijska bolest.

Do ove pojave mogu se dovoditi i slaba cirkulacija, naročito kada su niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti konstantno plavi, potražite savet lekara.

Tanki, mekani i nokti koji se lako savijaju

Ovakav izgled noktiju može ukazivati ​​na nedostatak kalcijuma ili proteina. Trudite se da u ishrani unesete dovoljno mlečnih proizvoda, kao i sardina i spanaća. Ako to ne pomognete, posetite lekara.

https://stil.kurir.rs/

You may also like...