ZAŠTO SE GOJITE U PREDELU STOMAKA: 10 saveta za brzo skidanje masnih naslaga sa struka


Masne naslage na stomaku loše koriste zdravlje, a istraživanja su pokazala da su opasne i za osobe koje imaju normalnu kilažu, piše Stil.rs

Salo na stomaku može povećati rizik od nekih hroničnih bolesti, pa čak i ako imate normalnu kilažu. Masnoće u tom predelu tela pojačavaju upale i oslobađaju hormon po imenu adipokini. Adipokini se loše koristi na radnom mjestu.

A šta se zapravo događa kad se čini da stomak raste, a vi ne možete ništa učiniti?

Ako se uglavnom nalazite u stomaku, to može biti povezano sa sljedećim stvarima.

Genetski razlozi gojenja u predelu stomaka
Ne možemo govoriti o našoj građi, a da ne spomenemo genetiku. Ako u vašoj obitelji svi imaju građu jabuke, to znači da morate biti posebno oprezni, dovoljno vežbajte i pazite šta jedete.

Što zapravo znači ‘jabuka građa’? Ako imate dugi struk i uglavnom vam se prodaje skupština oko njega, vjerojatno je to vaša građa.

Stres pojačava gojaznost i naslage oko struke
Stres je u današnje vrijeme postao naša svakodnevica. Ali, moramo znati kako upravljati stresnim situacijama kako se ne bi negativno odrazio na svoje zdravlje.

Mnogi nutricionisti smatraju da je stres glavni uzrok nakupljanja sala u predelu želuca. Kad smo pod stresom, izlučujemo hormon kortizol (koji je evolucijski hormon borbe ili bega).

Kortizol omogućava telu da se masnoće nakupi u telu za energiju preusmeri prema stomaku jer je iz tog dela tela lakše energije upotrebiti kad je bitna kao hrana za vitalne organe.

Previše šećera doprinosi naglom gojenju
Kad je povišen nivo kortizola, osjeća se potreba za konzumiranjem jer tijelo želi brzi izvor energije za slučaj opasnosti, potrebe bega … Taj šećer koji jede kad smo pod stresom može biti uzrok naglog gojenja.

Dakle, pod stresom smo, kortizol nam u telu raste, salo se nakuplja na stomaku, osećamo potrebu da se zasladimo i poželimo – to je mehanizam.

Spavajte koliko je potrebno da biste izbjegli gojenje
Izbacite svu hranu za koju primite da vam ne odgovara, uključujući šećer

Pokušajte da kontrolišete stres meditacijom ili druženjem sa prijateljima.

Neki lekovi dovode do gomilanja masnih naslaga
Mnogi lekovi koji dobijaju na recept (antidepresivi i antipsihotici, lekovi za snižavanje pritiska i lekovi za dijabetičare i epileptičare) kao nus pojavu imaju i gojenje, pogotovo u predelu stomaka.

Industrijski proizvedena hrana dovodi do gojaznosti
U svim većim supermarketima možemo pronaći gotovu hranu, a ona može uzrokovati upale u organizam. Posebno treba obratiti pažnju na hranu koja je napravljena sa zaslađivačima sa visokim udelom fruktoze kao što je kukuruzni sirup.

Reč je o transmastima koje nalazimo gotovo u svim industrijskim keksima i kolačima. Sve to može uzrokovati mirkoupale u telu koje stvaraju insulinsku preosetljivost i skupljaju sala na stomaku.

Sindrom policijskih jajnika praćen je gojaznošću u predelu želuca
Uvek je praćen većim nivoom testosterona. U pitanju je hormonski poremećaj koji je čest kod žene. Viši nivo testosterona može uzrokovati taj tipičan muški način prikupljanja sala na stomaku.

Nedostatak sna usporava metabolizam i dovodi do gojenja
Loš san može usporiti metabolizam jer telo prirodno čuva energiju i stimuliše naše ćelije da sakupljaju salon. Pet sati noćnog sna ili manje povezano s abdominalnim salomom.

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da i preterana količina sna – više od osam sati dnevno – može biti uzrok gojenja. Zapravo se ne zna zašto se događa, ali jednostavno objašnjenje kaže da smo neaktivni dok spavamo i što više spavamo, a manje nam ostaje vremena za aktivni život.

Intolerancija na neku hranu koju redovno jedemo Uzrok je gojaznost
Netolerancija na hranu, za razliku od alergija, ne uzrokuje velike i nagle probleme, nego samo vjerojatne probleme poput upale, letargije, nadutosti, a simptomi se mogu prikupljati godinama, tek kasnije se ispriča.

Ako imate neprestane vjerovatne probleme koji se ne mogu objasniti vašem doktoru, vrijeme će biti da napravite alergološki test na hrani koji će utvrditi vaše potrebe ‘. Tada ćete moći sastaviti dugoročni jelovnik koji će vam pomoći u kontroli težine.

Izvor: Stil.rs

You may also like...