Trnjenje u prstima i rukama – prvi simptomi sindroma karpalnog kanala

 

Trnjenje u rukama može da bude samo znak da ste nezgodno spavali, međutim, ako se ono ponavlja možda bi trebalo da posetite lekara. Pročitajte koji su prvi ismptomi sindroma karpalnog kanala.

Buđenje s trncima u rukama ili prstima može da bude jedan od prvih znakova sindroma karpalnog kanala, stanja do kojeg dolazi kada se stegne jedan od najvažnijih nerava u blizini ručnog zgloba.

Karpalni tunel sastoji se od osam sitnih koščica ručnog zgloba sa donje strane, dok gornju stranu “zatvara” poprečni karpalni ligament, sastavljen od čvrstog vezivnog tkiva. Kroz taj tunel iz podlaktice u šaku ulaze nerv medianus i tetive mišića koje pokreću prste.

Sve tetive obložene su opnama koje su veoma osetljive na svaki dugotrajni napor i nadražaje, a jedna od posledica je i sindrom karpalnog tunela, koji nastaje usled pritiska zaštitne opne na nerv medianus.

“Nakon što protresete rukom ili učinite nekoliko pokreta stezanja šake, trnci uglavnom nestaju”, kaže neurolog Džereon Nels.

Sindrom karpalnog kanala u ranom stadijumu se može tretirati bez operativnog zahvata pa je najbolje što pre posetiti lekara. On može da preporuči korišćenje longete za podlakticu, koja će sprečiti savijanje ručnog zgloba.

Ako je nerv stegnut već neko vreme, utrnulost i bol mogu da se prošire s prstiju na ramena. Najčešće je prisutan neprijatan osećaj u palcu, kažiprstu i srednjem prstu.

U najgorem mogućem scenariju, kada su prsti nepomični već neko vreme, operacija je vrlo verovatno neophodna.

 

Zašto trudnicama trnu ruke?

U trudnoći može doći do pojave sindroma karpalog tunela. Zbog čega on nastaje i kako se leči?

Utrnulost, peckanje, ili bol u ručnim zglobovima i prstima poslednjih meseci trudnoće, rezultat je zadržavanja tečnosti koja se nagomilava u zglobovima – gde pritiska nerve koji prolaze kroz karpalni tunel (čini ga osam sitnih koščica ručnog zgloba sa donje strane, a gornju stranu zatvara čvrsto vezivno tkivo). Može da se javi na jednoj ili obe ruke u toku dana, ali najčešće ujutru, nakon buđenja.

POGLEDAJTE  10 minuta držite noge uza zid: Ovo je čudesna poza!

Izvesno olakšanje će nastati ako podignete ruke iznad glave i tako ih držite nekoliko minuta, da se smanji količina tečnosti koja se zadržala u njima.

Druga mogućnost je nošenje udlaga za rasterećenje, koje možete da nabavite u apoteci. U slučaju dugotrajnih, intenzivnih bolova – posavetujte se sa vašim lekarom. Ukoliko ne pre, bol će sigurno da nestane ubrzo nakon porođaja.

 

Izvor: yumama.com

About the author