Mlijeko bez laktoze – dobro ili loše za vaše zdravlje?

Davno su prošli dani kada smo mogli kupiti samo mlijeko s većim ili manjim postotkom masnoće… Danas proizvođači mliječnih proizvoda nude isti napitak bez laktoze jer sve više onih koji ne podnose ovaj mliječni šećer.

Što je mlijeko bez laktoze
Laktoza je šećer koji se nalazi u kravljem mlijeku, a u nešto manjim količinama u kozjem i ovčjem. Mlijeko bez laktoze možda i nije pravi naziv jer se u većini slučajeva ona ne odstranjuje iz mlijeka nego se njemu, u procesu, dodaju enzimi (laktaze)

Mlijeko bez laktoze razlikuje se od običnoga po tome što sadržava već razgrađenu laktozu. Riječ je o procesu u proizvodnji uz pomoć enzima laktaze. Enzim laktaza, koji ljudima s intolerancijom na laktozu nedostaje, razgrađuje laktozu oblike šećera koje tijelo može probaviti.

Možda se nakon svih ovih informacija pitate je li mlijeko bez laktoze dobro ili loše za vas? Postoje neki dokazi koji upućuju na dobrobit konzumiranja mlijeka bez laktoze.

Intolerancija na mliječni šećer ili laktozu se očituje probavnim tegobama poput grčeva, nadutosti, vjetrovima, a ponekad i proljevima nakon konzumacije mlijeka ili mliječnog proizvoda.
Mlijeko bez laktoze ima jednak nutritivni profil kao ono koje ga sadrži tako da možete računati na dovoljan unos vitamina, minerala, kalcija i proteina.

Ljekovito kozje mlijeko – sve što trebate znati

Studije su pokazale da prehrana koja uključuje konzumaciju mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće pogodna za snižavanje krvnog tlaka te umanjuje šanse da ćete patiti od dijabetesa.
Kava s mlijekom sadrži više zasićenih masti nego porcija pomfrita. Znamo još 7 jednako šokantnih primjera!

Uz ove dobrobiti, navode se i određeni negativni aspekti. Naime, laktoza je prirodni šećer pa se pretpostavlja da bi proizvođači mlijeka bez laktoze mogli dodavati šećer u mlijeko iako se smatra da je razgrađena laktoza jednako slatkog okusa.

MOŽDA VAS ZANIMA
Znate li kada je najbolje vrijeme za piti mlijeko? Ne, nije jutro!

Bogato je vitaminima A, B1, B2, B12 te vitaminom D, a sadrži i magnezij, kalij, proteine, masti i ugljikohidrate.

Djeci se preporuča konzumacija mlijeka, jednom ili dva puta dnevno tijekom djetinjstva, kako bi izgradili imunitet i fizičku snagu, a neki odrasli s tom navikom nastavljaju i kasnije.

Razlog tomu, navodi msn.com, je upotreba mlijeka kao izvora vitamina i minerala. S druge strane, kako bi maksimizirali koristi, mlijeko piju u određeno vrijeme, no još uvijek nije znanstveno potvrđeno kada ga je najbolje piti. Ipak, svi stručnjaci tvrde da baš oni znaju ispravno vrijeme.

NAKON TRENINGA
Ispijanje mlijeka nakon treninga preporuča se kako bi potaknulo rast mišića, a ujedno i regulirali tjelesnu masu.

Naime, studija je ispitala deset žena koje su trenirale pet dana u tjednu kroz tri mjeseca, a koje su pile bezmasno mlijeko nakon treninga. Rezultati su pokazali kako su te žene povećale mišićnu masu, a smanjile onu tjelesnu. Temeljem toga, istraživanje je pokazalo kako je mlijeko najbolje piti nakon napornog treninga snage.

NAVEČER
Dr. Dhanvantri Tyagi smatra kako zbog konzumacije mlijeka ujutro tijelo postaje umorno, teško te stvara više kiseline pa bi se, iz tog razloga, tvrdi, mlijeko trebalo piti tijekom večeri ili prije sna.

Takvo mišljenje temelji na činjenici da mlijeko djeluje kao sedativ koji umiruje tijelo i um te potiče dobar san. S druge strane, najveća apsorbcija kalcija odvija se navečer jer je tijelo mirno te takvo potiče kalcij na stvaranje mišićne mase.

 

Znate li kako moćan lijek dobijete ako pomiješate mlijeko i žalfiju?

“Mlijeko konzumirano navečer potiče i probavu”, tvrdi dr. Tyagi.

NEMA ODREĐENOG VREMENA
Treći pak smatraju da ne postoji točno određeno vrijeme kada mlijeko najbolje djeluje na probavu.

Sukladno tome, tvrde kako fermentirani proizvodi kakvi su jogurt i kefir, sadrže probiotike koji potiču crijevni mikrobiom i zdrav rad crijeva, no mlijeko ne djeluje na isti način.

http://ordinacija.vecernji.hr/

You may also like...