Goji bobice – 10 razloga zašto ih morate uključiti u prehranu

Prije nekoliko godina goji bobice su se pojavile na našem tržištu i vrlo brzo su, uz chia sjemenke, dobile ogromnu pozornost i postale jedna od najomiljenijih supernamirnica.

Ovim čarobnim bobicama pripisuje se niz pozitivnih učinaka na zdravlje, među kojima se ističe pozitivan učinak u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Stoga, ne čudi što su goji bobice pronašle svoje mjestu na jelovnicima onih koji brinu o zdravlju, ali i o kvaliteti namirnica koje svakodnevno unose.

goji bobice

10 razloga zašto goji bobice morate imati u prehrani
Donosimo 10 razloga zašto i vi, ako dosad niste, morate uvrstiti goji bobice u svoj jelovnik:

1. Goji bobice doprinose gubitku viška kilograma
Budući da su goji bobice nutritivno jako bogate, a nemaju puno kalorija, mogu dobiti mjesto u jelovniku i onih koji se bore s viškom kilograma. Dodatno, goji bobice imaju nizak glikemijski indeks (29) zbog čega njihova konzumacija može smanjiti napade gladi i želje za slatkom hranom te na taj način doprinijeti mršavljenju.

Osim toga, goji bobice su bogate vlaknima. Vlakna potiču osjećaj sitosti i sprječavaju napade gladi čime se također olakšava provođenje dijete.

2. Goji bobice pomažu u borbi protiv karcinoma
Studije provedene nad oboljelima od karcinoma potvrdile su da osobe koje uzimaju dodatke prehrani na bazi goji bobica puno bolje podnose tretman. Naime, bobice sadrže physalin koji je potvrđen kao sastojak koji pomaže u borbi protiv karcinoma.

Ovo je također polisaharid koji je poznat po svojoj sposobnosti uništavanja stanica karcinoma, te su posebno djelotvorni u slučajevima karcinoma crijeva, želuca i prostate.

3. Goji bobice pomažu oboljelima od dijabetesa tipa 2
Polisaharidi koje nalazimo u goji bobicama imaju sposobnost snižavanja razina šećera u krvi. Naime, radi se o dugolančanim ugljikohidratima koji igraju ključnu ulogu u snižavanju razine šećera, čime se goji bobice može svrstati u namirnice koje doprinose smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Također, goji bobice poboljšavaju osjetljivost na glukozu.

goji bobice

4. Goji bobice reguliraju krvni tlak
Polisaharidi koje nalazimo u goji bobicama zaslužni su za djelovanje goji bobica na regulaciju krvnog tlaka. Upravo se ove bobice u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste za snižavanje povišenog krvnog tlaka.

Studija objavljena u International Journal of Clinical & Experimental Pathology potvrdila je da polisaharidi koje nalazimo u bobičastom voću, pa tako i goji bobicama, mogu utjecati na snižavanje krvnog tlaka i prevenirati razvoj bolesti povezanih s povišenim tlakom, od kardiovaskularnih bolesti nadalje.

5. Goji bobice poboljšavaju vid
Goji bobice su posebno bogate zaeksantinom, antioksidansom koji ima potvrđeno iznimno pozitivan utjecaj na zdravlje očiju. Upravo se on smatra prirodnim tretmanom za borbu protiv sa starenjem povezanom makularnom degeneracijom. Osim toga, zaeksantin ima ulogu u zaštiti očiju od UV zračenja, slobodnih radikala i drugih vrsta oksidativnog stresa.

Studija objavljena u Optometry and Vision Science, potvrdila je da 90 dana uzastopnog unosa soka od goji bobica utječe na povećanje koncentracije zaeksantina što može pomoći u zaštiti očiju od hipopigmentacije i drugih oksidativnih oštećenja koja mogu oštetiti makulu (žutu pjegu).

6. Goji bobice poboljšavaju zdravlje pluća
Studije su potvrdile da uzimanje goji bobica kao dodataka prehrane u trajanju od 4 tjedna smanjuje upalne procese u plućima te povećava aktivnost bijelih krvnih stanica u borbi protiv plućnih bolesti.

Osim toga, kako stoji u studiji objavljenoj u Journal of Medical Food, goji bobice jačaju imunitet čime se značajno pozitivno utječe na zdravlje pluća i smanjenje tegoba uzrokovanih raznim plućnim bolestima, uključujući i astmu.

goji bobice

7. Goji bobice doprinose hormonalnoj ravnoteži
Budući da svoje porijeklo vuku iz Kine, ne čudi što su goji bobice dio kineske tradicionalne medicine u kojoj su se ove superbobice koristile za niz zdravstvenih tegoba i problema.

Tisućama godina goji bobice se uzimaju za vraćanje hormonalne ravnoteže, a u kineskoj medicini i iscjeljiteljskoj praksi ističe se uloga goji bobica u liječenju manjka yin energije.

8. Goji bobice pomažu u borbi protiv depresije
Goji bobice su bogate vitaminima B i C te sadrže visoke količine mangana i vlakana, a svi ovi nutrijenti doprinose povećanju energije i poznati su po pozitivnom utjecaju na raspoloženje.

Goji bobice su se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristile za borbu protiv depresije, anksioznosti i drugih poremećaja raspoloženja.

9. Goji bobice poboljšavaju plodnost i seksualno zdravlje
Kod muškaraca, redovna konzumacija goji bobica može podići razine testosterona, čime se pozitivno utječe na muško seksualno zdravlje. Osim toga, goji bobice se smatra potencijalnim alternativnim lijekom u slučajevima erektilne disfunkcije.

Studija objavljena u International Journal of Clinical and Experimental Medicine potvrdila da je bobice mogu pozitivno utjecati na plodnost kod muškaraca.

10. Goji bobice doprinose obnavljanju kože
Bobice djeluju pozitivno i u liječenju hiperpigmentacije. Bogate su vitaminom C, beta-karotenom i aminokiselinama koji utječu na poboljšanje tena i daju koži svježinu.

Od bobica se može napraviti i pasta i nanijeti je na lice. Ostavite je 15 minuta pa lice isperite hladnom vodom. Provodite ovaj tretman jednom dnevno i ubrzo ćete vidjeti pozitivne rezultate na svojoj koži.

goji bobice

Postoje li nuspojave uzimanja goji bobica?
Kod konzumacije goji bobica preporučeno je obratiti pozornost na moguće nuspojave:

Goji bobice mogu doći u interakciju s određenim lijekovima. To uključuje varfarin (lijek za razrjeđivanje krvi) i lijekove za dijabetes i protiv krvnog tlaka.
Osobe koje imaju alergiju na pelud trebaju izbjegavati goji bobice. Naime, one mogu izazvati fotosenzibilnost, što može izazvati stvaranje mrlja na tijelu prilikom izlaganja suncu
Trudnicama se savjetuje izbjegavati goji bobice jer mogu izazvati spontani pobačaj. Za dojilje nema dovoljno informacija, pa se savjetuje prije konzumacije se savjetovati s liječnikom.

https://receptibalkana.net/

You may also like...