Energetska bomba:recept star 6000 godina.

Recept za pasteli datira iz doba od pre 6.000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj i Bliskom istoku, a neki ga zovu i grčki doručak.

Ova ljekovita poslastica se spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o verovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima dobre ljekovite karakteristike.

U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima pre odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu. Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gde su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlezde.

Šta je zapravo pasteli?
Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice i to susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcioniranje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je za regulaciju masnoća u krvi, naročito odnosa LDL I HDL holesterola. Pasteli će idealno djelovati na regulisanje nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.

Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i to nakon 3 nedjelje redovnog konzumiranja. Nova studija “Clinical Journal of Nutrition” potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.

Bundevin med: Lek koji čisti telo od toksina, a jetru spašava od bolesti i lekova! (RECEPT)

Potrebno je:
– 300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog susama)
– 300 grama prirodnog meda

Prije stavljanja susama u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka (med i tahini) su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin. U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lješnjaka ako želite.

Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cijele semenke susama. Kuglice poređajte na neki poslužavnik i stavite u frižider. Kuglice pastelija stoje u frižideru, a kao lijek, ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno. Iako je veoma ukusna poslastica, budite umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

kućni-ljekar.com

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *