Voda u koljenu: Zašto dolazi do nakupljanja i kako taj problem riješiti?

Woman suffering from pain in knee

Voda u koljenu je naziv za pojavu oticanja koljena zbog pretjeranog nakupljanja tekućine u području zgloba.

Popratni simptomi mogu biti bol i nemogućnost ispravljanja ili savijanja koljena. Ova vrlo česta pojava može imati više uzroka te do otekline može doći zbog sljedećih razloga:

Nepravilni pokreti u zglobu koljena – kad zglob nije centriran dolazi do dodatnog opterećenja u zglobnoj plohi prilikom koje se troši određeni dio zgloba više nego ostali segmenti. Centriran zglob i kretanje u punom opsegu pokreta znači da postoji pravilan prijenos sile između kostiju, mišića i ligamenata natkoljenice i potkoljenice. Najčešće nepravilnosti koje se pojavljuju su iskrvljene noge u obliku slova X i O, prekomjerna opružanja u zglobu koljena(hiperekstenzija) i nedovoljna opružanja (konstantna fleksija).

Prijelom stopala: Što morate znati o ovoj ozljedi i kako se poslije vratiti na trening?

Prekomjerna tjelesna težina – višak kilograma dodatno opterećuje zglob koljena zbog povećanog pritiska prilikom stajanja, hodanja i fizičkih aktivnosti.

Nepravilnost u kukovima, leđima i deformacije stopala – koljena često trpe preneseni utjecaj napetosti iz susjednih zglobova uslijed spuštenih stopala, povećanog tonusa mišića u kukovima i leđima.

Posljedica traume – do pojačanog lučenja tekućine može doći zbog udarca ili distorzije, oštećenja u području zglobne plohe i degenerativnih promjena na kostima i hrskavici

Početni stadiji reumatske bolesti i artroze – izljev tekućine može biti uzrokovan kroničnom upalom vezivnog tkiva (reumatoidni artritis), kroničnim i reaktivnim artritisom te kao reakcija na bakterijsku infekciju.

Giht – upala zglobova uzrokovana taloženjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima što se može vrlo lako otkriti krvnim pretragama.

U slučaju da simptomi potraju duže od tjedan dana obratite se liječniku za postavljanje ispravne dijagnoze.

Ublažavanje simptoma vode u koljenu provodi se terapijom za poboljšanje cirkulacije krvi i limfe u predjelu zgloba i okolnih mišića, te upotrebom steznika i kompresije. Potrebno je izraditi program individualno prilagođenih vježbi kako bi se ispravila nepravilna funkcija samog zgloba, okolnih mišića i tetiva te kompenzacija koje se pojavljuju uslijed nastalih simptoma (šepanje, nemogućnost opružanja noge). Preporučuju se vježbe po principu Dinamičke neuromuskularne stabilizacije za učenje idealnog pokreta prije povratka vježbanju s većim opterećenjem.

POGLEDAJTE  Hladna obloga kad se upali zglob

Boli vas koljeno? Glavni su krivac svakodnevne loše navike

Bol u koljenu može biti poprilično iritantna. Koljeno se stalno mora micati u raznim smjerovima i okretati, a čak i svakodnevno “trošenje” može uništiti inače zdrava koljena.

Ako se pita liječnike, za najčešće bolove u koljenima krivac su -loše navike. Evo kojih se morate riješiti kako bi barem donekle “pomogli” svojim koljenima:

Ako vas muči osteoartritis – birajte ove namirnice

Ne nosite visoke potpetice svaki dan
Brojna istraživanja pokazuju kako su upravo visoke potpetice glavni krivac za brojne ozljede koljena i stopala kod žena.

Nosite potpetice samo u posebnim prilikama, a za svaki dan birajte udobniju i kvalitetniju obuću koja pruža potporu pogotovo kada je riječ o radnoj obući ili pak obući za vježbanje.

5 najboljih savjeta za trkače!

Pripazite na težinu
Svakim kilogramom tjelesne mase viška dodaje pet kilograma sili kojom pritišćete koljeno, a deset kilograma viška je zaista puno za izdržati. Kako bi izbjegli preveliko opterećenje na koljena, a time i bol, dobro je pripaziti na tjelesnu težinu.

Krećite se
Isto kako preveliko opterećenje nije dobro za koljena, nije ni potpuna neaktivnost. Preporuča se redovito vježbanje, a pokušajte s hodanje, plivanjem ili bicikliranjem. Ako već imate problema s koljenima, svakako se prije tjelovježbe savjetujte sa svojim liječnikom.

Uobičajene ozljede za vrijeme treninga i kako ih izbjeći

Ništa bez dobre pripreme
Kod rekreativnih sportaša, ozljede su najčešće posljedica prevelike razine opterećenja koje si rekreativci dopuštaju na nepripremljeno koljeno. Primjeri takvih opterećenja su rekreativni nogomet u kojem se igra ‘sa srcem’ jednom ili dva puta mjesečno – bez ikakve prethodne pripreme. Ili skijanje jednom godišnje bez adekvatne pripreme. U zaštiti koljena svakako je važno adekvatno istezanje i zagrijavanje koje često izostane, objašnjava ortopedsko-manualni terapeut Goran Cvetojević iz Ustanove za zdravstvenu njegu u kući i rehabilitaciju Tibia.

POGLEDAJTE  Slabe noge, slabo srce: Čučnjevi mogu da izleče srčane bolesti, ako se izvode ovako!

http://ordinacija.vecernji.hr/

About the author