Nova medicinska otkrića o posledicama prekomerne težine

Pogledajte šta su pokazala nova medicinska istraživanja, do kakvih sve posledica dovodi gojaznost i zbog čega je višak kilograma opasniji po žene.
Za višak kilograma se uvek znalo da je loš za zdravlje, ali u poslednje vreme je sve više novih medicinski zanimljivih otkrića. Nedavno smo saznali kako gojazanost može da utiče na mozak, ali takođe ima posebni uticaj kad su u pitanju žene.

Karcinomi

Gojaznost će do 2043. preoteti tron pušenju kao najčešćem uzroku karcinoma koji se može sprečiti kod žena u Velikoj Britaniji, navodi se tako u izveštaju organizacije Cancer Research UK.

Danas se 12 odsto karcinoma kod žena povezuje sa pušenjem i 7 odsto sa gojaznošću. Ipak, smanjenjem broja pušača i porastom težine ta organizacija procenjuje kako će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina.

Iako je gojaznost česta i među muškarcima veruje se da je kod žena snažniji pokretač karcinoma.

12 saveta kako da sprečite razvoj gojaznosti kod deteta
12 saveta kako da sprečite razvoj gojaznosti kod deteta
Inkontinencija

Takođe, mlade i sredovečne gojazne žene imaju čak dvostruko veće izglede da pate od inkontinencije, utvrdili su australijski naučnici.

U radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews naučnici su pokazali da porastom težine rastu i šanse za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene s već umerenim viškom kilograma imaju 35 odsto veće šanse za inkontinenciju. Rizik kod gojaznih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koje su zdrave telesne težine.

“Negativne zdravstvene posledice zbog inkontinencije su osećaj fizičke nelagode, miris i sram”, tvrdi Tajlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend. To posledično može uticati na “fizičku aktivnost, spavanje te lične odnose”, dodaje.

6 tipova gojaznosti: Hrana nije uvek uzrok prekomerne težine
6 tipova gojaznosti: Hrana nije uvek uzrok prekomerne težine
U pitanju je bila opsežna meta analiza postojećih studija. Proučena ranija istraživanja su sadržala podatke o težini i inkontinenciji i koja su obuhvatala 47.293 žene mlađe od 55 godina iz zemalja (Australija, Francuska, SAD, Danska, V. Britanija i Holandija).

“Rezultati su pokazali kako višak kilograma izlaže riziku inkontinencije žene bez obzira na njihovu starost”, tvrdi Džean Klarks s medicinskog fakulteta Džon Hopkins u Baltimoreu.

“Ljudi misle kako je to nešto što pogađa isključivo starije žene”, dodala je Klark.

Procene su kako gotovo 50 odsto žena u nekom trenu života pati od inkontinencije, a svega manje od polovine potraži pomoć.

“Žene kod kojih se kod gojatnosti razvije inkontinencija često taj problem reše nakon što izgube na težini”, objašnjava Klark.

https://www.yumama.com/

You may also like...