Vjetrovi u crijevima i nadutost – uzroci i liječenje

Plin u crijevima i nadutost mogu se pojaviti u vašem želucu i gornjem dijelu crijeva ako u njih dospije zrak prilikom jela, dok pijete ili žvačete žvakaću gumu. Takav zrak obično se oslobađa podrigivanjem.

Vjetrovi u crijevima također se mogu pojaviti u donjem dijelu trbuha ili debelom crijevu, i to kao normalan nusprodukt aktivnosti bakterija kod neprobavljene hrane.

Takvi vjetrovi sastoje se od vodika, ugljičnog dioksida, a ponekad i metana i obično se oslobađaju kroz rektum (nadutost).

Većina ljudi ispušta plinove rektalno nekoliko puta dnevno kao normalan dio dnevnih aktivnosti i raspada hrane, no ponekad pretjerani vjetrovi mogu ukazivati na probavne poremećaje.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Vjetrovi u crijevima i nadutost – uzroci
Namirnice koje uzrokuju vjetrove u crijevima
Neke namirnice sadrže tvari koje nisu lako probavljive. Zbog toga, one prolaze kroz donji dio crijeva neprobavljene, gdje se konačno pod utjecajem bakterija raspadaju na jednostavnije tvari, uključujući i plinove. Vjetrove se također može dobiti zbog uzimanja antibiotika koji svojim sastavom narušavaju crijevnu mikrofloru.

Neke namirnice i tvari koje mogu uzrokovati vjetrove u crijevima su:

grah i leća
mliječni proizvodi koji sadrže laktozu
fruktoza i sorbitol koji se nalaze u voću, a koriste se i kao sladila
hladna hrana i ledena pića

Probavni poremećaji koji uzrokuju vjetrove u crijevima
Pretjerani vjetrovi u crijevima (više od 20 puta dnevno) ili nadutost ponekad ukazuju na probavne poremećaje, kao što su:

celijakija
damping sindrom
alergija na hranu
intolerancija na hranu
GERD (gastroezofagealna refluksna bolest)
gastropareza (otežano pražnjenje želučanog sadržaja)
upalna bolest crijeva
niska razina tolerancije na laktozu
peptički ulkus
sindrom kratkog crijeva
Vjetrovi i grčevi u trbuhu
Sami po sebi, vjetrovi u crijevima rijetko su simptom ozbiljnog stanja. Oni mogu uzrokovati neugodu, no obično su samo znak normalnog funkcioniranja probavnog sustava. Ponekad neispuštanje odnosno izbjegavanje ispuštanja plinova kao i nemogućnost ispuštanja plinova mogu prouzrokovati grčeve u trbuhu.

Bolovi se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu trbuha ili se bol može ”seliti” na više mjesta unutar abdomena. Tada se vrlo često javlja oticanje trbuha odnosno nadutost. Bolovi mogu varirati od povremenih do konstantnih pa i vrlo intenzivnih koji ne prestaju.

Bolovi osim na probleme s probavom mogu upućivati na:

upalu slijepog crijeva
žučne kamence
srčane bolesti
Liječničku pomoć trebate potražiti u slučaju:
dugotrajne tinjajuće boli u trbuhu (pogotovo ako zbog boli ne možete stajati uspravno, ne možete se kretati ili vam svaka pa i blaga kretnja u predjelu abdomena stvara bol)
krvave stolice
promjene boje stolice
boli u prsima
žgaravice
iznenadnog i velikog gubitka težine (više od 2 kg u toku jednog tjedna – ovo se računa u slučaju kada nemate pojačanu fizičku aktivnost)
mučnine
povraćanja
kada vam sve što pojedete ili popijete stvara iznimne bolove te dovodi do proljeva – iznenadnog zatvora ili povraćanja
Smrdljivi vjetrovi
Vjetrovi znaju biti izrazito neugodna ali sasvim normalna pojava. Plinovi u žena sadrže više sumporovodika nego plinovi u muškaraca te su zbog toga često neugodnijeg mirisa. Plinovi su uporna pojava, stoga ih se vrlo teško riješiti.

Uobičajeni uzročnici smrdljivih vjetrova su namirnice poput: kupusa, luka, graha i graška, brokule. Stanje dodatno mogu pogoršati masna jela, gazirana pića i druga zašećerena pića koja sadrže kofein. Svježe povrće i voće također su uzročnici vjetrova neugodna mirisa. U ostalu hranu bogatu sumporom spadaju: meso, jaja, kravlje mlijeko, hren te kandirano voće.

You may also like...