JEŠĆETE IH SVAKI DAN Znate li šta se dešava sa vašim telom ako pojedete samo JEDAN KRASTAVAC NA DAN?

Gotovo da i ne postoji kuća u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svežeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto:

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin. Sve spomenute nutritivne vrednosti tako ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše telo.

1. Snažan su antioksidans – štite telo od slobodnih radikala – nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.

2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.

3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtriraju toksine iz organizma.

4. Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

5. Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju nivo hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Također, nervoza i anksioznost mogu biti umanjene konzumiranjem krastavaca i drugih fermentiranih namirnica, kao što je npr. ukiseljeni kupus.

https://adria.contentexchange.me/

You may also like...