Dijeta: plan mršavljenja za osobe koje nemaju mnogo slobodnog vremena

Ako patite od hroničnog nedostatka slobodnog vremena a želite da smršate, ovo je dijeta za vas.
Imajući na umu život zaposlenih ljudi dr. Melina Jampolis napisala je knjigu ‘The Busy Person’s Guide to Permanent Weight Loss’ u kojoj donosi svoju dijetu za (pre)zaposlene bez žrtvovanja vremena i brojnih obaveza

Melinda Jampolis je i nutricionistkinja s bogatim iskustvom pomaganja pojedincima da smršaju, održe postignutu telesnu težinu i budu zdravi.

Sedam stubova dijete

Isti princip dijete ne može se apsolutno primeniti na svakoga zato Melina donosi niz saveta koje svako prilagođava vlastitom životnom stilu. Dijeta se temelji na sedam principa:

1. Povećajte volumen hrane odnosno jedite hranu bogatu vodom i hranjivim materijama, a siromašnu kalorijama. Konkretno, na jelovniku planirajte puno voća, povrća, supica i niskomasnih mlečnih proizvoda. Hrana bogata vlaknima je takođe važan deo dijete zato uključite žitarice i mahunarke u ishranu. Sledeći ovaj princip nije potrebno smanjivati porcije čime se izbegava gladovanje.

VIŠE: Način ishrane prema tipu figure: Evo šta i kada jesti! (DIJETA)

2. Ograničite unos tečnih kalorija jer je vrlo lako preterati s unosom zaslađenih gaziranih napitaka, sokova, sportskih napitaka i alkoholnih pića i nesvesno uneti previše energije koja se zatim skladišti u masno tkivo.

3. Budite uvek spremni na poslu bez obzira na količinu stresa. Konkretno na radnom mestu se okružite svežim i suvim voćem, orašastim plodovima i niskomasnim jogurtima kako bi u trenucima kada vam „padne šećer“ posegnuli za niskokaloričnim opcijama. Takođe, autorka dijete preporučuje da jedete iz manjih posuda i pijete iz manjih čaša kako biste lakše kontrolisali porcije.

4. Ne vežbatej samo u teretani jer je jasno da je zaposlenima teško da postignu preporučenih pola sata intenzivne vežbe svakodnevno. Za veću telesnu aktivnost koristite stepenice umesto lifta, hodajte ili idite biciklom na posao, u kancelariji hodajte dok telefonirate, umesto u bioskop idite na kuglanje, i sl.

5. Ne razmišljajte na način „sve ili ništa“ s obzirom na to da nitko nije savršen i povremeno uživanje u omiljenoj hrani neće uništiti postignute rezultate.

VIŠE: Ako želite smršavjeti, morate na dijetu. Od ponedjeljka, naravno. Ili…?

6. Planirajte unapred, posebno obroke na poslu. Salate od testenine ili raznih žitarica s povrćem, sirom, mahunarkama ili piletinom s grila je vrlo lako napraviti, oduzimaju tek malo vremena i štede budžet.

7. Uvek imajte plan B, ako zbog poslovnih obaveza ne stignete na planiranu fizičku aktivnost ili ne ponesete ručak sa sobom. U torbi uvek imajte proteinske pločice ili suvo voće kako bi se ublažila glad između obaveza, a fizičku aktivnost nadoknadite šetnjom ili drugom aktivnošću koja ne oduzima vreme.

Prednosti dijete

Dijeta donosi niz praktičnih saveta kako uz malo vremena postići cilj u modifikaciji prehrambenih navika i telesne aktivnosti. Uprkos propagiranju dodataka ishrani naglasak je na zdravom životnom stilu koji je nužan za postizanje i održanje vitke linije. Gubitak kilograma je postepen čime nema rizika od jo-jo efekta. Takođe, nema gladovanja niti zabranjenih namirnica.

VIŠE: Kupus dijeta – jelovnik, recept za juhu, prednosti i nedostaci

Nedostaci dijete

Iako je naglasak na uravnoteženoj i raznolikoj ishrani, u osnovi autorka preferira unos proteina, a unos ugljenih hidrata je znatno manji nego što predlažu nutricionističke preporuke. Takođe, moguć je prenizak unos masti nužnih za normalno funkcionisanje organizma. Liberalni saveti nisu primereni za osobe koje motiviše strukturirani plan mršavljenja. Takođe, nedostaju konkretne količine pojedinih grupa namirnicama i porcije čime je u stvari reč o uopštenim savetima, a ne programu za pojedinca.

Primer jelovnika

Doručak

-Omlet s povrćem, hleb

Međuobrok

-Proteinska pločica

Ručak

-Rižoto s piletinom, salata

Međuobrok

-Voće po želji

-Jogurt

Večera

-Gusta povrćna supa

https://receptibalkana.net/

You may also like...