Razlozi zbog kojih otiču šake i prsti

Otečeni prsti mogu biti posledica artritisa, ali uzrok te pojave može biti i samo preterana konzumacija soli…

Previše soli ili šećera
Oticanje prstiju može biti posledica preteranog unosa soli, šećera i masti. U tim slučajevima, važno je koristiti diuretike i prirodne namirnice koji će nam pomoći da izbacimo višak tečnosti iz organizma, poput zelenog čaja, krastavaca, soka od brusnice…

Osteoartritis i reumatoidni artritis

Osteoartritis je bolest zglobova koja čini gotovo polovinu svih vrsta artritisa, a karakteriše ga uništavanje zglobne hrskavice. Osim bola i ukočenosti zglobova, ova stanja mogu uzrokovati i oticanje prstiju. Reumatoidni artritis može izazvati oticanje baš kao i upalu zglobova…

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je najpoznatiji i najčešće opisivani kanalikularni sindrom i najčešća bolest u području šake. Kod njega dolazi do pritiska na medijani živac u karpalnom tunelu na korenu šake ispod samog dlana. Osim jakog bola, simptom može biti i oticanje prstiju.

Preeklampsija

Preeklampsija je potencijalno opasno stanje koje karakteriše visok krvni pritisak i belančevine u mokraći. Natečeni prsti i lice mogu biti upozorenje da se radi o ovom stanju koje zahteva lekarsku pomoć u što kraćem roku.

Vežbanje
Moguće je primetiti oticanje prstiju tokom vežbanja zbog povećane potrošnje energije – telo proizvodi toplinu, a kako bi se hladilo, krvotok omogućava jači protok krvi u prste i ruke.

Problemi sa bubrezima
Ako bubrezi ne izlučuju višak tečnosti iz organizma, ona se zadržava u telu što može dovesti do oticanja prstiju. Ta promena se može primetiti na bilo kom delu telu, a stopala i ruke su najpodložniji oticanju.

Pročitajte i ovo

Kratak zdravstveni vodič: Kako pomoći detetu da skine višak kilograma

Gojaznost kod dece predstavlja rizik za pojavu brojnih zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularne bolesti, povišen holesterol, visok pritisak, dijabetes tipa 2. Međutim, uz male promene možete promeniti loše navike i obezbediti mališanu zdraviju ishranu.

Pedijatri upozoravaju: Kod gojazne dece se razvijaju i one bolesti za koje nemaju predispoziciju
Kako bi pomogli detetu da skine višak kilograma, potrebno je da:

  • ograničite ili ukinete unos slatkih napitaka, uključujući i gazirane sokove,
  • ubacite više povrća u porodičnu ishranu,
  • neka vaša ishrana bude bogata vlaknima,
  • budite sigurni da vaše dete dovoljno spava,
  • jedete svi zajedno kad god je to moguće,
  • budete dobar uzor – neka dete vidi da jedete zdravu hranu,
  • ograničite detetu vreme ispred ekrana – dozvoljeno je maksimalno dva sata dnevno!
  • ohrabrite dete da bude više aktivno.

https://receptibalkana.net/

You may also like...