ZA SVE DOMAĆICE: Korisni trikovi koje primenjujemo i danas!

Neki trikovi se pokažu kao genijalni, pa ih zato koriste mnoge generacije. Ali vremenom se svi oni ipak zaborave, pa postanu nešto što se zove „na babin način“.

Pomoću ovih 10 najkorisnijih trikova kojima se služi još više naše bake, kao i naši roditelji možete uštedjeti vrijeme i novac.

  1. Ruže će u vazi ostati duže sveže, ako u vodu doda tabletu aspirina.

Aspirin sprečava da dođe do „buđenja vode“, pomaže u hrizanteme, karanfil, gladiole i ruže duže ostaje sveže. A u vodu s narcisom bolje je dodati prstohvat soli, kao georginama, malo sirćeta.

  1. Kako biste mogli naučiti da pravilno držite olovku, koristite gumu.

Navucite gumicu na ruku, zatim kroz nju provucite olovku, i okrenite je u položaju od 180. Tako će olovka moći da stoji u pravilnom položaju.

  1. Masne mrlje na odjeći trebaju što pre posuti solju

Tako će se povećati u sebi veću količinu masnoće. Jednostavno pospite, sačekajte i istražite. Veće mrlje će se kasnije lakše oprati, a manje će sasvim nestati.

  1. Skoreli lak za nokte možete razrediti acetonom.

Nekoliko kapi acetona učinilo je vaš lak za nokte ne samo tečnim, već i sjajnim. Treba voditi računa da ne pretpostavljate s količinom acetona, inače će lak postati vodnjikav.

  1. Zagorelu šerpu možete lako očistiti ako je prokuvate u njoj slani rastvor.

Čak i masne zagorele površine mogu se lako očistiti bez posebnih sredstava. Jednostavno stavite u šerpu nekoliko kašika, ostavite da vri 15-20 minuta.

Pročitajte i: Napravite zdrav džem za 10 minuta

  1. Uz pomoć limuna možete očistiti ruke od cvijeća i bobičastog voća.

Običan sapun samo još više zadržava ljubičastu boju na rukama. Pa zato ako hoćete da se rešite fleka od cvekle i bobičastog voća, koristite limunov sok ili samo protrljajte ruke parčetom limuna.

  1. Prilikom kuvanja jaja neće ispucati i belance neće iscuriti, ako ih spustite u slanu vodu

So ne utiče na to da li će jaja ispucati ili ne, ali će zato sprečiti da belance iscuri, a pritom to ništa neće uticati na ukus.

  1. Kako se hleb ne bi mrvio, spustite nož u vrelu vodu

Kako se sveži hleb ne bi mrvio prilikom sečenja, spustite ga u vrelu vodu ili ga polijte vodom iz čajnika. Zatim obrišite oštricu salvetom i ravno isecite hleb.

  1. Krompir pomaže da se umiri upaljeno mesto nakon ujeda insekata

Uzmite manji krompir, operite ga i razrežite na pola. Stavite ga na mesto ujeda. Fiksirajte ga lepljivom trakom ili flasterom.

Krompir će smanjiti svrab, upalu i pomoći će da se rana navlaži, što će povećati brzinu zarastanja rane. Ovo pomaže kod bilo kojih ujeda i razdraženja kože.

https://receptibalkana.net/

You may also like...