Kupili ste poveću zalihu krumpira? Uz ovih će vam nekoliko savjeta vrlo dugo ostati svjež

Korisni savjeti uz pomoć kojih će vaš kupljeni krumpir trajati što dulje.

Vjerojatno kao i većina svijeta u trgovinu idete planirano i u krajnjem slučaju, radeći zalihe namirnica kako biste što više bili u izolaciji i pratili sva pravila ponašanja za vrijeme pandemije koronavirusa. No, često se zna dogoditi da kupimo preveliku količinu pojedinih namirnica te one propadnu prije nego ih iskoristimo. To se posebno odnosi na krumpir koji često proklija i prije nego bi trebao. Stoga donosimo korisno savjete s kojima ćete produljiti vijek trajanja krumpira.

Temperatura je krucijalna
Krumpire nipošto ne smijete čuvati na toploj temperaturi. Idealna temperatura za skladištenje krumpira kreće se između osam do deset stupnjeva. Stoga bi bilo najbolje krumpir čuvati u podrumu, ostavi ili konobici. Nipošto krumpir nemojte držati u hladnjaku.

Daleko od svijetla
Kako bi krumpiri trajali duže, uvijek ih čuvajte na tamnom mjestu u kojem postoji minimalan izvor svjetlosti, a to se posebno odnosi na sunčevu zrake.
Pripazite na vlagu
Vlaga je krumpirov najgori neprijatelj stoga biste trebali pripaziti da ga čuvate negdje gdje je postotak vlage minimalan. Isto tako krumpir voli zrak, stoga ga nemojte držati u plastičnom pakiranju. Izvadite ga i držite ga u papirnatim vrećama, drvenim kutijama ili lanenim vrećama. Također redovito provjeravajte krumpire i bacajte one koji su počeli truliti ili klijati.

Krumpire odvojite od drugih namirnica
Često znamo krumpire čuvati s drugim namirnicama, poput luka, češnjaka, a pojedinci ih čak drže i s voćem. No, to je pogrešno, krumpire uvijek čuvajte odvojeno od bilo kojih drugih namirnica.

Važno! Znate li kako se pravilno jede češnjak?

Češnjak je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu, a zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava u uporabi je već tisućama godina.

Češnjak je redovit gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Češnjak djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse

Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić.

Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

Češnjak
Antibiotik iz prirode: Napravite lijek od dva sastojka koji pomaže već 5000 godina
Prirodni antibiotik
Jača imunitet: Napravite prirodni antibiotik za borbu protiv sezonskih bolesti
1. Prije konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Prirodni antibiotik za upalu mjehura
Upala mjehura: Spasonosni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže
Ulje origana
Spas iz prirode: Najmoćniji prirodni antibiotik koji uništava 30 bakterija
Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinova lišća, zrna kave ili komorača.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/

You may also like...