Moćna u borbi protiv gripa i kašlja – crna zova (saveti + RECEPTI)

Još je čuveni Hipokrit, lijek za oca, nazvano je ‘kovčegom zdravlja’. Danas koristi vrlo malo u odnosu na sve dobre povoljnosti koje donosi.
Neki izvori ukazuju na to da je crnu zovu koristio još pećinski čovek i da je bio među najomiljenijim biljkama kod drevnih Egipčana. Rimljanke su bobice ove biljke koristile kao farbu za svoju kosu, ali i najbolje su dokazale tajne crne zovu pominje Hipokrat, čovek koga zovemo “ocem medicine”.

Hipokrat ovu biljku naziva “kovčegom zdravlja”, zbog svojih lekovitih svojstava i jer se koristi kao lek za velike dijapazonske bolesti.

Zbog toga nije ni čudo što ova biljka koristi da vekovi bez premca budu jedna od najcjenjenijih i najviše korištenih lekovitih bijaka.

Šta je crna zova i koje bolesti leči
Crna zova (lat. Sambucus nigra) bila je biljka kad je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i jugozapadnoj Aziji, ali je i prenijeto u Ameriku (zapadni deo Severne Amerike). Pored naziva crna zova, ovo će se još podsjetiti i pod nazivom europska zova ili evropska crna zova.

U pitanju je žbunasta listopadna biljka, koja raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala ili potoka (mada uspeva gotovo na svakom tlu). Žbun zove obično raste u visini do 10 metara. Cveta u proleću (maj i jun mesec), boja cveta varira od bele do žućkaste boje. Kada precveta, nastaju zelene bobice koje, kada sazre, postaju tamnoljubičaste ili crne. Bobice sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

Cvet i bobice u sebi imaju veliki broj jedinjenja koja pozitivno koriste na naš organizam i olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatiji antocijanini koji jačaju naš imuni sistem i flavonoidi koji svojim antioksidantnim dejstvom oporavljaju oštećene će se organizirati.

Crna zova je prava riznica zdravlja, a da je tako svedočila i podarila je prvi izbor u lečenju prelada, grip i kašalj, problemi sa sinusima i upale, zatvor, alergije, karcinomi, podizanje imuniteta (crna zova ima više postupaka antioksidacija u odnosu na malinu, kupinu, brusnicu ili gođi bobice), eliminaciju masti i holesterola iz organizacija.

Trebate napomenuti da lekovita dejstva ispoljavaju samo cvet i bobice crne zove, dok ostali delovi biljke nejestivi, jer toksine koji mogu učiniti trovanja.

Čaj od crne zove već
pomenuli u kojem su svi korisni slučajevi koristili crnu zonu, ovde ćemo vam predstaviti svoju zdravstvenu korisničku službu koja je napravljena od ovih bijaka.

Jaka prehlada, grip i kašalj

Borba protiv prelade, gripe i propratnih simptoma, kao što je kašalj, suhe bolesti kod kojih se crna zova najviše primenjuje. Čaj crne zove se i odličan način zaštite od gripa u zimskim mjesecima, tokom trajanja epidemije ili se postavljaju u područja u kojima je vladala epidemija. Kad je prije 20-ak godina američka država Panama bila pogođena epidemijom gripa, njezina je vlada javno podržala i preporučila korištenje ovih biljaka.

Crna zova u sebi sadži jedinjenje koja se zovu antocijanidini (antocijani) koja, osim što joj daje boju, stimulira i jačaju imunitet i odbrambene sposobnosti organizacije. Nekoliko studija je naučno dokazalo da su aktivne materije koje se nalaze u crnoj zovi ublažavaju i eliminišu simptome prehlade i gripe. Konkretno, flavonoidi su povezani sa virusom gripe, kao što su N1H1 (“svinjski grip”) i N1H5 (poznati kao “ptičiji grip”).

Ako pijete čaj crne zove u prvih 48 sati prije, trajanje simptoma bolesti se skraćuje u proseku za 4 dana.

Sastojci u čaju koriste se na razbijanju i izbacivanju sekreta koji se nakupljaju u bronhijama i otežavaju disanje.

Za razliku od lekova protiv gripa, čaj crne zove ne izaziva propetane, neželjene efekte, kao što su pospanost i letargija.

Crna zova – pomoć pri mršavljenju
Sveže bobice u sebi hvata 80 posto vode, 18 posto ugljenih hidrata i manje od jednog procenta proteina i masti, pa baš idealno za mršavljenje. Od važnih hranljivih materija najviše je zastupljen vitamin C, a tu je i vitamin B6 i A, gvožđe i kalijum, koji je odličan izvor snage našeg organizma.
U jednom istraživanju koje je sprovedeno u Institutu za sudsku medicinu Univerzitet u Frajburgu u Nemačkoj postoji 80 osoba. Sve osobe su svakodnevno uzimale sok ili čaj od crne zove, ili je dodala u soseve i jela. Ovim ispitivanjem je dokazano i potvrđeno da se jedinjenje iz ove biljke koristi na prirodnom sagorevanju i eliminaciji masti iz organizma, snižavaju holesterol i koriste se na fizičkom i mentalnom stanju tela. Pored toga što ubrzava mršavljenje, preporučuje se da li su izloženi već fizički napori ili stresi.
Kako se pravi čaj od crne zove?
Čaj se zaista isključivo od osuđenih cveta i bobica. U čajniku zagrejte vodu do ključanja. U šolju (200 ml) stavite 1 supunu kašiku osušenu crnu zove, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, kako bi cvet i bobice otpustili svoje lekovite sastojke.

Nakon točnog postupka čaj, zasladite po ukusu i pijte dok je još topao. Ako koristite čaj za jačanje imunološkog sistema ili mršavljenje, možete ga konzumirati i kada je hladan.

Domaći sirup iz crne zove
Tijekom zimskih mjeseci, kada su prelade i epidemije zahvatile neizbježne, jedna od mogućnosti da se zaštiti, ili brže izleči je domaći sirup iz crne zove.

Sastojci:

tri i po šolje hladne vode

dve šolje crne zove (bobica)

kašika svežeg ili suvog seckanog korena đumbira

kašičica cimeta u prahu ili štapić cimeta

šolja meda

Priprema:

U šerpu nasuti vodu, crnu zovu, đimbir i cimet. Zagrevati sve do ključanja, a onda smanjiti toplotu i krčkati nekih 40-ak minuta, tj. dok se tačnost ne smanjuje na polovini od početnih. Sklonite mešavinu sa šporeta, izgnječite bobice, postupite, a zatim dodajte med i dobro promijenite. Sipati u staklenu posudu, zatvoriti i konzumirati dva puta dnevno po jednu supenu kašiku. Deci davati polovinu doze.

 

Prirodni lek protiv upale sinusa
Svi koji pate od zapušnog nosa, tj. imaju problema sa sinusima, znaju koliko je teško normalno funkcionirati i usredsrediti se na svakodnevne aktivnosti. Antiinflamatorna svojstva, zajedno sa antioksidantima koja sadrže u sebi, čine crnu zovu prirodnom lekom protiv upale sinusa.

Institut za internu medicinu Univerzitetske bolnice u Cirihu utvrđene su da će se nalaziti u cvjetu te će se nalaziti jedinjenje poznato kao sinupret. Sinupret se koristi u lečenju bakterijskih upale sinusa, posebno u upotrebi antibiotika (npr. Doksiciklin) i dekongestivom. Kod pacijenata koji su u lečenju uključili sinupret bilo je vidnog poboljšanja u odnosu na jednog koji nisu iskoristili.

Prevencija karcinoma
Bobice crne zove, naročito one iz Evrope, u sebi sadrže mnoga jedinjenja koja su se pokazala kao odlična u prevenciji nastanka malignih ćelija ili raka. Antocijanini imaju odlična antikancerogena svojstva koja se ispoljavaju kroz usporavanje, zaustavljanje i onemogućavanje razvijanja malignih ćelija. Ova jedinjenja napadaju kancerogene ćelije i ojačavaju odbrambenu snagu organizma, pa se mogućnost razvoja novih maligniteta i metastaza drastično smanjuje.

Jača imunitet
Ukoliko niste ljubitelj vrućih napitaka, sok od crne zove je odlično rešenje za vas. Veoma je osvežavajući, slatko-kiselog ukusa.

Sok od crne zove se pravi tako što se sveže crne bobice prokuvaju, a potom gnječe i melju kako bi se dobio sok koji ima veoma prijatan ukus. U sok se dodaje šećer i limun, ali gledajte da izbegnete sokove koje u sebi sadrže visok procenat dodatog šećera.

Ovaj sok ne treba mešati sa slatkim pićem koji se dobija od cveta crne zove i koji uglavnom služi kao osvežavajuće piće, a ne sok koji ima mnogostruke zdravstvene prednosti.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, koristi se da smanji holesterol u krvi, poboljša vid, unapredi zdravlje i snagu vašeg srca. Sok u sebi sadrži veliki broj značajnih supstanci, a neke od njih su organski pigmenti, tanin, karotenoidi, aminokiseline, vitamine A, B i C u velikim količinama.

Zahvaljujući bioflavonoidima, sok od bobica crne zove je odličan u sprečavanju i nastanku mnogih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Savetuje se da sok koriste osobe koje su obolele od raka ili side jer podiže i održava imuni sistem na visokom nivou.

Kako se koristi sok od crne zove?
Možete ga piti u koncentrovanom obliku, svakog dana u manjim količinama ili praviti miks sa drugim sokovima. Odličan je i kao sastojak u voćnom smutiju, a ukus smutija od povrća ćete učiniti izuzetno privlačnim ukoliko dodate ovaj sok. Takođe možete dodati šećer u sok i kuvati ga dok ne postane sirup, koji ćete koristiti u mnogim poslasticama kao vid dekoracije.

Mogućnosti primene su bezbrojne, tako da slobodno pustite svojoj mašti na volju.

Na šta još utiču sok i čaj od crne zove?
Crna zova ima širok spektar delovanja kod različitih oboljenja, što dokazuju i sledeći primeri bolesti kod kojih se njena primena pokazala efikasnom:

Regulacija nivoa šećera u krvi – naučno je dokazano da crna zova ubrzava metabolizam glukoze i lučenje insulina, a posebno pospešuje glikogenezu (proces gde se višak šećera iz krvotoka eliminiše u mišićima i jetri, bez dodatnog lučenja insulina).

Prirodni diuretik – pospešuje stvaranje urina, a njime se izbacuju sva štetna i otrovna jedinjenja iz organizma. Posebno se preporučuje kod osoba koje imaju probleme sa zadržavanjem vode, tj. viškom tečnosti u organizmu (najčešće starije osobe).

Poboljšava zdravlje kože – ova biljka je veoma prisutna i u mnogim kozmetičkim preparatima i kremama, a glavni “krivac” za to je što sadrži bioflavonoide, antioksidante i vitamin A u visokom procentu.

Olakšava simptome alergija – koristi se kao veoma efikasno sredstvo u lečenju alergija, naročito onih koje su slične kijavici. Pošto znamo da alergija nastaje usled preterane reakcije našeg imunog sistema na alergene, crna zova podiže naš imunitet, pa se smiruju i zapaljenski procesi kao vrsta reakcije organizma.

Deluje kao laksativ – crna zova može pomoći u slučaju zatvora i opstipacije. Međutim, u svim dosadašnjim slučajevima je ova biljka korišćena u kombinaciji sa drugim jedinjenjima, pa još uvek nije potvrđeno da korišćenje samo bobice ili cveta može rešiti problem pražnjenja creva.

Neželjene reakcije pri korišćenju crne zove
Opšte je poznato da svaki lek može biti ujedno i otrov, ako se ne koristi na pravi način. Crnom zova nije izuzetak.

Ukoliko koristite sveže i zrele plodove, ali termički neobrađene, možete ugroziti svoje zdravlje, jer sveže nekuvane bobice u sebi sadrže cijanid, hemikaliju koja izaziva dijareju i povraćanje. Osim cveta i bobica, ni jedan drugi deo biljke ne treba koristiti za jelo i piće jer su toksični!

Kada ne bi trebalo koristiti sok i čaj od crne zove
– u periodu trudnoće i dojenja

– ukoliko vam je izvršen bilo koji vid transplantacije

– ako bolujete od autoimunih bolesti, kao što je reumatski artritis

– deca ne bi trebalo da je uzimaju bez prethodne konsultacije pedijatra

– ukoliko uzimate diuretike, lekove za dijabetes, laksative, teofilin, lekove za bilo koju autoimunu bolest ili ste na hemoterapiji, ne biste smeli da uzimate crnu zovu bez prethodne konsultacije sa lekarom

– ako ste alergični i preosetljivi na cvet ili bobice biljke

Ako poštujete priloženo uputsvo primene i uzimate preporučene količine čaja ili soka, ne postoji mogučnost da dođe do neželjenih efekata.

Melem od crne zove
Pomenuli smo da su cvetovi i bobice crne zove delovi koji se koriste u različite terapijske i zdravstvene svrhe. Međutim, u praksi se pokazalo da i lišće ove bilke može biti iskorišćeno, jer se upravo od njega pravi melem koji ima mnoga lekovita svojstva.

U kojim situacijama se koristi melem crne zove?

Melem se koristi lokalno, tj. maže se na kožu određenog dela tela, a posebno se preporučuje kod sledećih stanja:

– rane, opekotine i različite traumatske povrede (oderotine, nagnječenja, modrice, ožiljci)

– ekcem, suva i ispucala koža

– bolovi i tegobe u određenom delu tela

– spoljašnji hemoroidi i keratoze

Balzam nemojte stavljati na usne ili primenjivati na područje u blizini usta (naročito kod dece), jer lišće sadrži određene toksične materije, pa može dovesti do trovanja. Ukratko rečeno: Ne jedite balzam!

Kako se pravi melem od crne zove

Priprema uljanog rastvora:

Da biste napravili melem, neophodno je da prvo pripremite uljani rastvor od lišća crne zove.

Uljani rastvor možete praviti od potpuno svežeg lišća ili možete da sveže listove ostavite 24 sata da se prosuše na svetlom i suvom mestu. Zatim pripremljeno lišće stavite u staklenu posudu, teglu, i prelijte ga nekim organskim uljem, najbolje maslinovim. Nalijte ulje do ¾ tegle. Potom nezatvorenu teglu sa uljem i lišćem stavite u dublji sud, šerpu i nalijte vodom da prekrije skoro polovinu visine tegle. Uključite ringlu i kada voda provri, smanjite toplotu i kuvajte 2 sata. Kada se tegla ohladi, prekrijte je gazom ili nekom tkaninom kako bi ulje moglo da isparava (nikako ne zatvarajte poklopcem) i ostavite da ulje “odleži” nekoliko dana. Nakon toga, procedite ulje i spremni ste da nastavite sa procedurom pravljenja melema.

Sastojci:

100g uljanog rastvora lišća crne zove

14 g pčelinjeg voska

Priprema:

Izgovorite ulje i vosak i stavite u vatrostalnu posudu, a onda sve da stavite u veću šerpu koju ste napunili vodom tako da ne prelazi tri vatrostalne posude. Zagrevajte sve ovo na umerenoj toploti, sve dok se ne onevijestite i ne sjedite sa uljem. Nakon toga sipajte melem u tečnom stanju u manjem položaju, što ćete kasnije koristiti (različite teglice), dobro zatvorite, ostavite na tamnom i hladnom mjestu da biste trebali stegne i iskoristili kad vam treba.

https://www.yumama.com/

You may also like...