Hladna obloga kad se upali zglob

Dosta se, poznato kao giht, kod najvećeg broja pacijenata događa na nožnom palcu

Napadi se obično javljaju na korijenu palca stopala

Povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, povišenje masnoće u krvi, srčane bolesti, gojaznost i malignitet, posebno kod pacijenata na hemoterapiji, utječu na povećanje mokraćnih kiselina, a veća je porast bolne upale zgloba. Dosta se, poznato kao giht, kod najvećeg broja pacijenata događa na nožnom palcu.

Ovaj rizik je veći ako jede hranu bogatu purinima. Iznutrice, crveno mezo, morski plodovi, divljači i mahunarke obiluju purinima koji dozvoljavaju povećanje proizvoda mokraćnih kiselina. Usto, konzumiranje alkohola ometa njeno izlučivanje, određeni lekovi, prije svega diuretici, takođe mogu doprinijeti akutnom napadu gihte.

Napadi se obično javljaju na korijenu palca stopala, ali mogu se i na skočnom zglobu, koljenu, ispraviti, riješiti i na drugim zglobovima. Karakterizira ih iznenadna pojava intenzivnog bola, crvenila i toplote zahvaćenog zgloba. Obično počinju noću.

Pacijentu možete koristiti u ovom mirovanju, hladnim oblogama, neuobičajenim – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Pacijentu koristi u ovom slučaju savjetovanje mirovanja, hladnih obloga i neuobičajenih vrijednosti

Pacijentu se u ovoj stvari savjetuje mirovanje, hladni oblog, neuporabnost, dječji režim ishrane koji smanjuje smanjenje namirnice bogatih purinima, a ljekar propisuje lijekove koji će se smiriti upalu.

Ako se napadi gihta dešava prvi put, najvažnija je posjeta ljekaru da bi se postavila tačna dijagnoza, jer neke druge bolesti mogu vidjeti na giht, a liječenje je sasvim drugočije.

Kod oko 65 posto pacijenata bolest se obično ponovo javlja u roku od godinu dana od prvog napada i uglavnom je zahvaćen istim zglobom, ali sa tendencijom širenja na više zglobova i svih težina napada. Giht je najčešći artritis kod muškaraca. Kod žene se obično javljaju u menopauzi.

Bol u zglobovima ublažit će se bosiljak
Za razliku od sintetičkih lijekova, kod bosiljka nema nuspojave poput probavnih iritacija i bolova

Ja dijabetičari mogu imati koristi od bosiljka

Naučnici su dokazali da su se bol u zglobovima uspješno lijepi bosiljkom. Za razliku od sintetičkih lijekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova. Ovo može biti vrlo korisno oboljelima od artritisa koji svakodnevno gutaju tablete.

Bosiljak se može poslužiti na nekoliko načina. Njegovi svježi aromatični listovi pokazali su se kao snažni protivupalni lijekovi kod osoba koje otok zglobova predstavljaju problem, ali i kod onih kod kojih je dijagnostički artritis.

– Procijenili smo protivupravno djelotvornim predmetima bijaka i ustanovili da vrlo slično djeluju kao i diklofenak tablete (protivupalni lijekovi koji se naširoko upotrebljavaju u slučaju artritisa) “- rekao je Vaibhav Shinde,” Poona farmaceutski fakultet “u Indiji koji je i sproveo istraživanje.

Bosiljak se kao začinska i ljekovita biljka koristi stoljećima. Opareni bosiljak koristi se kao lijek kod ažuriranih postupaka: bronhitis, astma, bolesti kože i artritis.

Ja dijabetičari mogu imati koristi od bosiljka jer on snižava nivo glukoze u krvi. Dakle, bosiljak se koristi kao čaj, oblog ili dodatak ishrani.

– Istraživanje pokazuje da je eugenol, ulje koje bosiljku daje poznatu aromu, aktivna molekula ključna za ovaj protivupalni efekt, rekao je dr. Shinde je dodao: – Međutim, možda su uključeni i drugi molekuli. Moramo otkriti o kome se radi i iskoristiti za pravljenju lijeka.

Tablete s ekstraktom bosiljke još uvijek nisu na tržištu, ali povećavaju i bosanskohercegovačke ispravke i ispravna ishrana može imati protivupalni efekat. Ako ste u mogućnosti da nabavite azijski bosiljak, koji je bogatiji eugenolom, postigli ste pun pogodak.

https://zdravlje.avaz.ba/

You may also like...