Imamo novi trik: Kako se na lagan način riješiti masnih naslaga sa električnog šporeta

 

Umjesto da provedete sate ribajući masne naslage koje se kupuju na stalnim pećnicama, uzmite tablicu za periliku objavljivanje
piše Noob.ba

Čišćenje šporeta jedan je od najzamornijih kućanskih poslova. Upravo tako sada proizvodi šporeta s pirolizom, koji su isto čiste. Ne, ako ste zapeli sa starim modelom koji nije toliko pametan, ne preostaje vam drugo nego kleknuti i baciti se na ribanje.

Taj posao ipak nije morao biti toliko mučan i dugotrajan, možda je još jedan prema objavi jedne žene, koji je otkrio genijalan trik za lako čišćenje pećnica. Svoje je rezultate pokazao na Facebooku i oduševio je velike ljude, prenosi The Sun.

Tablica za stroj za sudu i topla voda
Umjesto da provedete sate ribajući masne naslage koje se kupuju na stalnim električnim šporetima, uzmite stol za mašinu za suđe.

– Vidjela sam na YouTubeu video u kojemu jedna žena ovo radi. Koristila je stol za suđe i toplu vodu. Oduševljena sam kako djeluje! – napisala je korisnica Facebooka.

Uzmite bijeli dio tablete i uđite u toplu vodu, ali ne i prevruću – kako se tablica ne posvećuje otopi. Ne treba vam ni krpa, ni spužva – samo tabletom oribajte masne naslage. „Ovo me nadmetalo da sutra očistim špore“, samo je jedan od pozitivnih komentara ispod objave.

Ekološka sredstva za čišćenje

Istraživanja su pokazala da su sredstva za čišćenje često štetna za zdravlje ljudi, a posebno za zdravlje dece. Da bi bilo više nego dovoljan razlog da se opredelite za ručno napravljena sredstva za vaš dom.

Ekološka sredstva za čišćenje

U slučaju da vam treba više razloga da biste trebali praviti tako opravdano zelena sredstva za čišćenje, a još više: ručno ispravna sredstva za čišćenje bolje mirišu, moraju imati tako dobar učinak kao kupovna a nisu štetna i ono što sigurno nije zanemarljivo – štedite pare .

Taj mali, zapravo tako veliki „zeleni“ korak, lako možete da se primite u kući. A nagrada je velika: uz čistu površinu u vašem domu – čist vazduh i zdrava, srećna porodica.

Šta vam treba?

Za svoje prirodno napravljeno sredstvo za čišćenje, potrebno je samo nekoliko stvari. Možda se većina njih već nalazi u vašoj kući.

1. Nekoliko starih flaša sa raspršivačem

Dobro očistite pogled (možete i jednoga u kojem je inače vrlo malo sastojaka) i ponovo ih iskoristiti. Mogu i kupiti nove.

2. Soda bikarbona

Oprez!
Ako nikada ranije niste koristili etarska ulja, detaljno se raspitajte o njihovoj sigurnoj upotrebi. Važno je da znate da svaka osoba može imati negativne reakcije na neko esencijalno ulje. Zato je najbolje da prvo uredite kožnu probu (mali «test» na koži), kako biste bili sigurni da ćete svoju kuću učiniti čistom i uz pomoć ulja koja na vas neće negativno uticati. Jednu-dvije kapljice ulja razmažite po malo površinama gornje strane dlana. Ako u roku od sat vremena nema alergijskih reakcija, ulje mirisa koristite.

3. Kuhinjska so

4. Flaša destilovanog belog sirćeta

5. Stara dobra voda iz česme

6. Maslinovo ulje

7. Prirodni sapun

U pitanju je specijalan sapun u tečnom stanju, u potpunosti biorazgradiv (može li se kupiti kod nas). Ako ga ne nađete, možete poslužiti običan tečni sapun (sasvim blag).

8. Svež limun

9. Etarska ulja

Poželjno je da u kući imate esencijalno ulje čajevog drveta (čajevca), lavande, eukaliptusa, matičnjaka (poznat i pod nazivom melisa ili limunova trava) i ruzmarina. Nisu vam potrebna baš sva ova ulja, ali je korisno da bar neka od njih uvek imate pri ruci (po mogućstvu organska). Inače, ona su među najboljim antiseptičkim i antibakterijskim esencijalnim uljima, a pored toga i izvanredno mirišu.

Jednostavni recepti

1. Pranje prozora

Mnogi ljudi, koji zdušno zagovaraju zeleno čišćenje, vole da koriste sirće i vodu kao sredstvo za čišćenje prozora. Pomešajte tri kašičice sirćeta sa dve čaše vode (ili, za veće poslove, pola čaše sirćeta na pet litara vode) i poprskajte po prozorskom staklu. Sirće obavlja fantastičan posao na staklenim površinama, ali ostavlja miris koji se nekima ne sviđa. Međutim, postoji alternativno rešenje. Možete da koristite svež limunov sok ili sodu bikarbonu da bi se vaše prozorsko i ostalo staklo caklilo. Jednostavno, poprskajte staklo sodom bikarbonom, a nakon toga ga očistite novinama. Takođe, možete da koristite svež limunov sok, a potom da očistite flanelskom krpom.

2. Generalno sredstvo za čišćenje

Ovo je dezinfekciono sredstvo za sve namene. Pomešajte dve čaše vode, nekoliko kapi prirodnog sapuna i po 15 kapi esencijalnog ulja čajnog drveta i lavande. Tu mešavinu možete da nanesete (poprskate) na bilo koju površinu u kući: sto na kome presvlačite dete, dasku za sečenje namirnica, toaletnu šolju, umivaonik, zidove… bilo gde. Samo nemojte da koristite na staklu, zato što će da ostavi mrlje. Ovo osnovnoMali savet
Pored “običnih” krpa za čišćenje, iskoristite stare pamučne pelene ili napravite krpe od starih, pocepanih majica, itd. Ako ste već krenuli “zelenim putem”, možete da se “oslobodite” i papirnih ubrusa. Ukoliko možete da ih nabavite, koristite ekološki “prijateljske” krpe ili sunđere.

sredstvo za čišćenje je toliko sigurno i nežno, da ga bukvalno možete poprskati i po svojoj deci, bez ikakvih problema. Naravno, umesto dezinfekcije, preporučuje se jedno dobro kupanje. No, šalu na stranu, sredstvo je zaista izvrsno.

3. Ribanje toaleta

Poprskajte toaletnu šolju sirćetom ili svežim limunovim sokom, ili nanesite malo vašeg generalnog sredstva za dezinfekciju. Poškropite sodom bikarbonom. Ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga izribajte toalet WC četkom. Ova mešavina će, takođe, savršeno da očisti i umivaonik.

4. Brzo, neotrovno čišćenje rerne

Ne bi trebalo da koristite nijedan konvencionalni čistač rerne koji podrazumeva obavezno otvaranje prozora i korišćenje gumenih rukavica. Takva sredstva nisu zdrava da se koriste u blizini vaše dece (ali ni vas).

Najbolji savet je da ne čekate da rerna postane jako prljava. Mnogo teže je očistiti stare mrlje. Da biste na prirodan način očistili rernu, nanesite so još dok je vruća. Kada se ohladi, uzmite mokru krpu i “navalite” na čišćenje.

5. Borac protiv buđi

Buđ je izuzetno štetna po ljudska pluća. Problem je što, kada se buđ (najčešće zbog vlage) jednom pojavi u kući, postaje skoro nemoguće da je se rešite. Rešenje leži u prevenciji. Da biste sprečili eventualno pojavljivanje buđi, pomešajte dve čaše vode i tri kapi čistog esencijalnog ulja čajnog drveta. Jednom nedeljno, poprskajte zidove ovim rastvorom (čak i iza nameštaja) i obrišite suvom krpom, ili pustite da se samo osuši. Ova mešavina je odlična protiv mrlja od buđi, a prirodni antiseptički kvaliteti pomenutog ulja su zaslužni za uspešnu borbu protiv plesni uopšte.

Etarsko ulje čajevca

– Kada čistite radne površine u kuhinji, dodajte u vodu nekoliko kapi ovog ulja (15 kapi u litarskoj vodi) – osim što dobro očistite, izvrsno tera muve, ili druge igre.

– Možete da ubacite i «vodene» usisivač – tako ćete da osvežite i dezinfikujete tepihe.

– Odlično tera moljce – par kapljica ulja nakapajte na vrećice protiv moljaca koje držite u ormanu.

– Uspešno deluje protiv uboda komaraca.

https://www.noob.ba/news/

You may also like...