Glog, najljekovitija biljka svijeta

Glog, najljekovitija biljka svijeta

Kinezi su nekad od gloga radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9. 000 godina starim lončanicama.

Smatra se da je već tada bio bitan u religiji. Legenda kaže da je iz ovog grma napravila Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.

Glog je u vrijeme rasta u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, a danas nije proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.

Lijek za srce
Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozidni oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozid i fruktozu, te imaju izuzetne količine kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postala je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.

Ona je potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce.

Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog širi porast modernog doba – infarkt.

Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, željezo se štiti od opasnosti visokih rupa i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu s punim povjerljivim lijepim glogom. Ova ova široka masa koristi se za održavanje krvnog sistema zdravlja, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i treći ramanu ranih faza srčanih bolesti, kao delotvornu terapiju kod koje je već uznapredovalih faza.

Preporučuje se nakon srčanog udara, što će povećati prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi bilo svako iznad 50 godina potrebno povremeno uzimati tinkturu gloga.

Droga primjene gloga
Glog je jednaka biljaka s najjačim smiješnim efektima. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šume u ušima.

Vrijedan je iu menopauzi.

Možete se poslužiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viših voda iz organizacije. Da bi ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivnog tkiva na zglobovima, zbog antiupalnog delavanja savetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog ne preporučuje trudnice i dojiljama.

Berba gloga
Za liječenje koristi obično dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog raste uz puteve, rubove šume i livade, karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima. Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te koriste osušene ili svježe.

Plodovi se beru u jesen kad su jarkocrveni.

Cvjetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja. Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slogovima.

Kapi od gloga
20 g usitnjenih listova i cvetova prelijte sa 200 ml 70 postotnog alkohola.
Povremeno izgovorite.
Nakon tri sedmice procijedite i profiltrirajte.
Piti dvadeset kapi dnevno sa malo tečnosti.
Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Sirup od gloga
U blenderu stavite kilogram bobice gloga, prelijte vodom tako da bude 2,5 cm iznad bobice.
Izblendajte i ostavite tako 24 sata.
Pozovite se na laganu vatru, a kad pogledate lagano ključati, ostavite nešto se krčka pola sata.
Ugasite vatru i pustim da odstojim još pola sata.
Procijedite tekućinu i kad se ohladi, stavite u hladnjak.
Bobice izblendajte dodajući im novu vodu.
Zatim ih opet jednako kuhamo pola sata i ostavite da stoje još pola sata.
Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.
Taj sok pomiješa s prvobitno iscijeđenim.
Zaustavim ga krčkajte na vatri dok ne ostanete 1/4 mješavine.
Upotrijebite u steriliziranom bocu i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno.
Rok trajanja je neograničen.
Pomoć kod infarkta
Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za jednog koji je pretrpjeli infarkt.

Sastojci:

240 ml sirupa od gloga
30 ml tinkture od srčanika
30 ml tinkture od korijena đumbira
30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora
30 ml tinkture od mljevene crvene paprike
Priprema:

Bocu od pola litre napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmijenite tinkture i zatvorite ih dodajte sirup i dobro promijenite.
Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.

https://www.nezavisne.com/

You may also like...