Imate problema sa žuljevima?Riješite to prirodnim sredstvima.

Zbog pritiska ili trljanja, nastalo je žulj koji je zapravo podigao kožu koja je ispuštena tekućinom.

Počinje sezona otvorenih cipela i sandala, potpetica i tenisica koje se nalaze nos na stopalicama, kratke čarape koje nekada nisu štitele od ruba obuće. Kako biste u potpunosti izbjegli ovaj problem, vjerovatno je da ćete imati ugodnu obuću koja odgovara vašem stolu, kao što će i adekvatne čarape koja će biti izložena tim rubovima.

Novu obuću nemojte nositi odmah po cijelom danu i svakog dana, već imate nekoliko sati dnevno. Na taj način nećete svaki dan svoje stopala podvrgavati neudobnosti nove obuće će postojati manji rizik od razvoja žuljeva.

Osim udobne obuće i dobrog čarapa, takođe možete, što će primjetiti da na nekom dijelu stopala postoji mogućnost razvoja žulja, stavite tanke zavoj ili flaster kako biste mogli iskoristiti zaštitu, odnosno smanjiti trljanje koje će prouzročiti žulj. Sportaši su koristili bljeskalice i koristili samoljepljive vrpce iz kutije prve pomoći.

Obuća sveža kao nova: Trikovi kako izbeći neprijatne mirise nogu ove sezone!

Ako se pokaže žulj, najbolje je izbjeći bilo kakav kontakt – pregovarati prije nego što ste oprali ruke. Razlog toga je što se otvoreni žuljevi mogu vrlo lako inficirati i tako samo možete pogoršati cijelu situaciju.

AKO PLANIRATE SAMI “OPERIRATI” ŽULJ – DRŽITE SE OVIH KORAKA:
Očistite žulj sa vodom i sapunom od alkohola, odnosno dezinfekcijskim sredstvom.
Dezinficirajte iglu uz pomoć alkohola ili spomenutog sredstva i čiste krpice.
Izbušite iglom nekoliko rupica na rubovima žulja, a tekuće očistite s čistom krpom ili gazom.
Namažite s antibiotskom veličinom i stavite gazu preko žulja, a osigurajte ju flasterom.
Pričekajte nekoliko dana, maknite mrtvu kožu kako biste koristili sterilizirane škare.
Namažite s antibiotskom mašću i stavite zavoje dok žulj ne prođete.
Žulj ako je friški samo se lagano probuši skalpelom, lagano se istisne tekućina iz njega i ispere se hidrogenom za ispiranje rana te se stavi antibiotik u prahu ili spreju. Na kraju se stavi flaster da ne uđu prljavštinu i bakterije. Postupak se ponovi više dana kod kuće dok se ne pozivaju, objasnila je Ivana Buterina, vlasnica pedikerskog salona Fajfer u Zagrebu.

Osim ovog procesa, možete vidjeti i uz pomoć čajeva, posebno s zelenim čajem i kamilicom.

Zeleni čaj ima protupalna svojstva koja će pomoći bržem zacjeljivanju žuljeva. Skuhajte tri vreće zelenog čaja i dodajte žlicu, odnosno 5 grama, dodajte bikarbonu. Ostavite da čaj ohladi, a onda natopite žulj u njemu. Da biste mogli direktno staviti stopala u čaj ili ga natopiti uz pomoć gaze.

Na jednak način, bez ijednog bikarbona , možete koristiti i čaj od kamilice, ili možete i lako pogledati žulj direktno ili uz pomoć gaze.
Pokušajte namazati s aloe verom koji će pomoći zacijeliti ranu.
Ako ne morate, ne uživajte u sebi i pobrinite se da žulj ima uvijek zraka!
Upravo zbog mogućih infekcija, savjetujte da se sami ne dirate žulj, već ćete ranu održati čistom i da će biti što duže na otvorenom zraku. Ako pukne, ne savjetuje se da će se kožica jer će djelovati kao “prirodni” flaster i zaštititi ostatak rane. Potrebno je samo često oprati ranu vodu i sapunom.

MOĆNIJI OD PENICILINE ZA BRISANJE INFEKCIJE U ORGANIZMU – „ČEŠNJAK SIRUP“ (RECEPT)

Ordinacija.hr

About the author