Svaki dan vam se jede čokolada i nešto slatko? Riješite se žudnje u 8 koraka

Svakome od nas dođe trenutak kad nam je baš nešto slatko. Danas i sva hrana na tržištu sadrži još šećera …

Ne, kada je riječ o žutnjem za šećerom i nečim slatkim, u pozadini problema može biti disbalans hormona, alergija na hranu, infekcije i slično. I dok jedni svoju žudnju za slatkim uspijevamo kontrolirati, drugi do toga nisam baš jednostavno. Kako si pomoći? Donosimo nekoliko savjeta časopisa The Lifestyle Journalist.

Ja prije nego što se nasmijete i produžite dalje, dobro razmislite da li želite doista započeti kontrolu svojih žudnju za slatkim. Ovi koraci na prvom mjestu čine banalne i jednostavne, ali ako ih se odlučite pridržavati, mogu vam pomoći da pomognete!

Nutricionisti otkrivaju pravu istinu: Jaja hrane mozak i čuvaju zdravlje, ali ako ih ovako pripremamo!

1. POJEDITE SAMO MALO ONOG ZA ČIME ŽUDITE
Pojedite samo malo slatkog jer ćete na taj način zadovoljiti želju.

2. PIJTE VODU
Često zamijenimo dehidraciju za žudnju za slatkim. Ako vam je voda dosadna, pijte vodu sa limunom ili zelenim čajem.

3. KOMBINIRAJTE HRANU
Ako baš niste sigurni, možete kombinirati slatko sa nekim zdravim namirnicama. Primjerice, kombinirajte voće i čokoladu i zadovoljit ćete se slatkim.

4. POTPUNO IZBACIVANJE ŠEĆERA
Ako odlučite za opciju potpunog izbacivanja šećera iz vaše prehrane, prvih 72 sata bit će najteža. Ne, nakon toga polako ćete zadržati navigaciju da ne budete slatko. Dok jednima ovaj način odgovora, drugi nikako ne. Zato pokušajte, ali nemojte se osjećati loše ako ne uspijete.

Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaće dame od jagoda

5. ŽVAČITE ŽVAKAĆE GUME
Neki nutricionisti preporučuju i žvakanje žvakaćih guma, a istraživanja pokazuju da žvakanje smanjuje žudnju za slatkim.

6. NEKA VOĆE BUDE VAŠ SAVEZNIK
Uvijek imajte blizu nekoga voće. Kada vam se poželi slatkim, pojedinim voće. Na taj način unosite vlakne, ali i prirodne šećere.

7. USTANITE I HODAJTE
Kada poželite slatko, ustanite i hodajte. Jednostavno hodajte ili trčite, počastite se fizičkim kako bi skrenuli misli.

8. FOKUSIRAJTE SE NA DOBRO DRUŠTVO
Često je bezvrijedna hrana u našem fokusu, bez obzira na to kako se klonite doma ili negdje idemo. Ne, pokušajte iskoristiti misli s hranom u dobrom društvu u kojem se nalazite ili u nekoj zanimljivoj aktivnosti.

ŠTO JOŠ MOŽETE NAPRAVITI?
Izbjegavajte umjetna sladila
Jedite više proteina
Izbjegavajte stres
Dobro se naspavajte
ŠTO KAŽE STRUKA?
Postoji mogućnost da do žudnje za slatkim dolazi jer nam nedostaje cinka ili selena u organizmu. Ako postoji taj problem, treba potražiti pomoć liječnika. No, ako se ne radi o ovom problemu, potrebno je mijenjati razmišljanje. Brusnica je dobar izvor prirodnih šećera, savjetuje nutricionist Pallavi Jassal.

POGLEDAJTE  Za pluća i disajne puteve: Koje su biljke najbolje da prodišete, kako da se rešite alergija i pojačate imunitet?

Domaći sok od višanja bez konzervansa: Nezaobilazan osvežavajući napitak svake kuće

Nedostatak proteina, vitamin B 12, dehidracija i loša cirkulacija zbog premalo kretanja mogu biti dobri žudnje za slatkim. Svakako u prehranu uključite namirnice proteina bogate i vitamina B 12 poput zelenog povrća, prokulice, orašastih plodova i sjemenki. Pijte vodu i vježbajte disanje kako bi si pomogli kod stresa. Svakako birajte sezonsko voće koje pomažu kod žudnje za slatkim. U prehranu uključite i dulje, smokve i marelice, a izbjegavajte čokoladu i kolače.

http://ordinacija.vecernji.hr/

 

About the author