Uzgojite paradajz i krompir iz jedne biljke

TomTato je biljka nastala ukrštanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakom vrtu, paradajzu i krompiru. Niko ne može zamisliti kako će savršeno i skladno izrasti, krompir, tamo se nalazi – pod zemljom, na stabljikama i obaviti 500 sočnih plodova šeri paradajza.

Mnogi su pomislili: “Opet GMO paradajz!”. Međutim, ne radi se o tome. Ta biljna kombinacija je proizvedena kalemljenjem. Novost je da su kalemljene dvije različite vrste iz porodice porodica (Solanaceae) (tj. (Solanum lycopersicum – paradajz na Solanum tuberosum – krompir).

Istraživanje kalemljenja tih srodnika počelo je u Njemačkoj 1977. Tada je biljka bila uspješno sjedinjena, ali nije proizvedena ni plod ni krtolu. Naučnici su 1994. uspjeli da dobiju plodove paradajza lošeg ukusa pa su nastavnici istraživanja zaradli bolje kompatibilnosti.

Tehnika kalemljenja je softisticirana, zbog različitih debljina i svojih stabljika i mora biti ručna. Biljke se isporučuju kao sadnice u kutijama i presađuju na stalno mjesto u vrtu ili u većem broju (oko 40 l). S te biljke za otprilike tri mjeseca može se ubrati oko pet kilograma zrelih plodova ili 500 komada šeri paradajza. Nakon nekog vremena (kad listovi ostave ostatak i kod krompira) možete izvaditi oko 2 kg krompira. Kvalitet i ukus plodova i krtola ista je kao kod razdvojenih biljaka, što je bio glavni problem kod prethodnog nastajanja brenda.

Za naše podatke u povrtarstvu “TomTato” je skup.

Evo malo i matematike: za 1 biljku treba izdvojiti novac kao 30-tak strukturu hibridnog paradajza ili sjemenskog krompira za otprilike 40 m² proizvodnih površina. Najmanji prinosi 30 biljaka paradajza bit će 80-100 kg ili će izvaditi tri vreće krompira. Taj proizvod je prihvatljiv za povrće hobiste, za zabavu, za uštedu prostora i kao raritet. Teško je povjerovati da bi mogao zaživjeti u proizvodnji zbog velikih proizvodnih troškova, a prije svega sadnog materijala koji krajnja cijena ne može pokriti.

Kompanija “Thompson & Morgan” prodaje se za 9,99 funti, a postoji oko 22 marke, a kompanija je rekla kako je svaka biljka pojedinačno kalemljena, a ne proizvodi genetski inženjeringa.

U Velikoj Britaniji zovu TomTato, u Novom Zelandu je Krompir Tom. Nastao je kao producent dugogodišnjeg križanja koji je izvodio Paul Hansord, hortikulturni direktor kompanije “Thompson & Morgan” (inače se isporučuje sa sjemenkama i biljaka).

https://www.nezavisne.com/

You may also like...