Nezahtjevna bakopa: Ljetna biljka za balkon i vrt koja očarava bujnim cvjetanjem

Tražite li cvijet koji će ovog ljeta dodati uljepšati svoj balkon ili vrt, možda je dražesna bakopa pravi izbor. Dolazite u bogato paleti boja, ako je ispravna brineta o njoj, nagradit će vas bučnim cvjetanjem bezbrojnih sitnih vijesti.

Galerija


Bakopa je puzajuća, odnosno viseća cvjetnica koja naraste do visine od deset centimetara, ali ima mnogobrojne viseće ograde koje mogu narasti i do 100 centimetara. Da bi bio idealan cvijetom za žardinjere i viseće košare, a njen cvjetni šamar ukrasit će balkon na očaravajući način.

Tražite li cvijet koji će ovog ljeta dodati uljepšati svoj balkon ili vrt, možda je dražesna bakopa pravi izbor

Bakopa cvjeta od lipnje do listopada, najbolje raste na suncu ili u polusjeni s redovitim zalijevanjem vode s vodom koja je odstajala (nikako ne hladno). Osobito joj pogoduju jutarnje sunce i popodnevna sjena jer tada cijelo ljeto neumorno cvate.

Bakopi odgovara dobro drenirana, plodna i neprekidno vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osjetljiva. Tokom cvjetajućeg razdoblja treba prihvatiti svakih 14 dana tekućim gnojivom za cvjetnice.

Lijepo će izgledati kao prekrivač tla, uz rubove cvjetnjaka i zidanje preko kojih pada, u visećim košarama, zbog svojih sitnih vijećnica idealno je i za popunjavanje šupljina među višim biljkama i posadama u vrtu.

Cvjetovi dražesne bakope mogu biti jednobojni ili višebojni, a obično su bijeli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Iznimno je lijepa i koristi druge cvijeće kao što su verbena, surfinija, grmolika pelargonija, gomoljasta puzava begonija i slične vrste.

Bakopa nije zahtjevna za održavanje i lako će se iskoristiti u urednom vrtnom okruženju, ali vrlo često može spavati bijele mušice i na njih treba pripaziti.

Bakopa je izuzetno lijepa i uživa u drugim cvijećima kao što su verbena, surfinija, grmolika pelargonija, gomoljasta puzava begonija, ...

Bakopa je izuzetno lijepa i uživa u drugim cvijećima kao što su verbena, surfinija, grmolika pelargonija, gomoljasta puzava begonija

Skromna i raskošna hortenzija: Sva lica nježnog cvijeta koje vole mladenke

Hortenzije su postale omiljene dekoracije mnogih interijera, cvjetaju od usne do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji, a o čemu ovisi boja njenog cvjetova, a pročitajte ispod.

Hortenzije su često i dio vjenčanih buketa

Nakon magnolije i božura dobio je novu cvjetnu zvijezdu Instagrama. Hortenzija (lat. Hydrangea) nezaobilazna je kod svih unutrašnjih i vanjskih ljetnih “scenografija”.

U Europi se uzgaja već stoljećima, većinom u vrtovima i parkovima, a njenaine su šarene, cvjetne lopte odnedavno omiljene dekoracije u mnogim interijerima.

Hortenzija je jedan od rijetkih cvjetova koji misle, bez imalo razmišljanja, svrstavanja u određeni stil uređenja. Taj je stil shabby chic.

Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji. Proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yong, nazivamo ih otkucajem srca.

Ovo nježno i romantično cvijeće obožavaju mladenke, a sve češće u prolazu možemo vidjeti žene s naramkom hortenzije, mada, moramo priznati, nisu najugodnije mirisa.

 

Hortenzije vode vode; puno vode, što se može iščitati iz ovih imena – hidro, što znači ‘voda’. Cvjetaju od lipnja do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji.

Boja ovisi o tome kakva je kiselost tla u kome rastu. Ako hortenzija cvijeta plavo, znači da je vrlo kiselo (pH od 3 do 4,5), tj. sadrži visoko udio aluminijevih soli. Na neutralnom ili alkalnom nivou, pH je 7, bit će ružičasta ili crvena. Jedino su bijele hortenzije uvijek bijele.

U Europi se uzgajaju već stoljećima, većinom u vrtovima i parkovima


Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji. Proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yongnaziva ih otkucajem srca.

U ljetnoj sezoni najljepše su svježe, ali mogu biti jednako dekorativne kao suhi cvjetni aranžmani, što znači da u hortenzijama možemo koristiti tokom cijele godine.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/

You may also like...