RAK JAJNIKA JE NAJTEŽE OTKRITI: Ovi simptomi mogu biti prvi pokazatelji ove opake bolesti!

Prema rečima lekara i sprovedenih istraživanja, čak 80% slučajeva rak jajnika dijagnostifikuje tek kada on dostigne naprednu fazu. To se najčešće dešava jer su prvi simptoni olako shvaćeni. Ukoliko primetite više od 2 simptoma sa ovog spiska, obavezno se javite lekaru i uradite pregled.

 

1. Česti bolovi u leđima

 

Ukoliko ste sigurne da ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

 

2. Bolovi u stomaku i karlici

 

Ako često osećate bol u stomaku, ovo može ukazivati na rak jajnika.

 

3. Neredovni ciklusi

 

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj. Rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još uvek nisu dobile prvi ciklus.

 

4. Umor i prečesta iscrpljenost bez razloga

 

Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, ekstremni umor mogu da budu ozbiljni znaci da se pacijentkinja nalazi u nekom stadijumu raka jajnika. Preko 80% žena doživi barem jedan od simptoma raka jajnika nekoliko meseci pre nego što se dijagnostikuje.

 

5. Brzo se zasitite

 

“Rana sitost”, ili osećaj sitosti, jedan je od četiri najznačajnijih i najčešćih simptoma raka jajnika. Bilo bi lako pogrešiti da je ovo simptom problema sa varenjem, ali nemojte se zavarati!

 

6. Bol prilikom polnog odnosa

 

Bol tokom seksa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika, kaže Medical News Today. To se odnosi na bolove i pritisak u području karlice, i potrebu za mokrenjem češće i hitno. Bez obzira da li je više ili manje bolno, najbolje je da se što pre konsultujete sa svojim ginekologom.

POGLEDAJTE  KAKO SE LEČI HRONIČNI BOL: 2 vežbe kojima možete sami da ublažite bolove, bez lekara i analgetika

 

7. Povraćanje

 

Prema ginekologu Džefriju Šternu, u pojedinim slučajevima raka jajnika, često dolazi do začepljenja creva, što uzrokuje mučninu, bolove u stomaku i gubitak težine.

 

8. Naduven stomak

 

Ukoliko vam se stomak nadima tako da sami sebe podsećate na trudnicu, to može da bude ozbiljan znak da ste u opasnosti.

 

10. Česti zatvor

 

Područje stomaka i digestivni trakt su područja najviše pogođena rakom, posebno u ranim fazama. Uz bol u području želuca, ostali simptomi mogu uključivati i probleme sa varenjem, gubitak apetita i gasovi.

 

(Stil.kurir.rs)

You may also like...