KAKO POVEĆATI DOBAR HOLESTEROL, A SNIZITI LOŠ: Najvažniji zakoni ishrane!

Povežite nivo dobrog holesterola najbolje što možete učiniti da sačuvate svoje srce u boljem stanju i da olakšate njegov rad

Da biste zaštitili svoje srce i krvne sudove, pogotovo ako ste pod rizikom da se u vašem telu razvije neko oboljenje, verovatno izbegavate da unosite suvišan holesterol.

 

Instiktivno kupujete namirnice sa oznakom ” bez holesterola ”, redovno se svedočite u laboratoriji, a možda i uzimate lekove koji vam pomažu da nivo masnoće u krvi spustite što više.

NE PROPUSTITE

Tumačenje krvnih slika: Šta znači sve one skraćene i na šta njihove vrednosti upućuju!

Međutim, postoji mnogo, ali i dobar holesterol, koji je neophodan za normalno funkcionisanje vašeg tela.

 

Ako u sebi imate premalo dobrog holesterola, previše ćete lošeg i istog trenutka biti pod velikim rizikom od razvoja ateroskleroze, angine pektoris, pa čak i srčanog udara.

 

Povezivanje nivoa dobrog holesterola je najbolje što možete učiniti da sačuvate svoje srce u boljem stanju i da olakšate njegov rad.

 

Uopšte nije teško, a što je najbolje od svega, brojna rešenja su potpuno prirodna i bez neželjenih efekata.

ŠTA JE DOBAR HOLESTEROL I ZBOG ČEGA JE VAŽAN ZA NAŠ ORGANIZAM?

Već postoje ukupne količine holesterola u telu, proizvodi jetra. Dobijena masna podrška cirkuliše kroz telo putem krvotoka i koristi ćelije kao izvor energije. Dodatne količine holesterola unose se putem hrane, posebno kroz meso, mleko i prerađevine ovih namirnica.

Mleko
Mleko

Ukupan holesterol se deli na dve grupe:

 

 

HDL (dobar
holesterol ) i LDL (loš holesterol).

LDL je zato što stvara plak prilikom prolaska kroz arterije, pa na taj način otežava protok krvi i pumpanje srčanog mišića. Dovodi do poremećenog rada organa, pojave kardiovaskularnih bolesti, vrlo često i infarkta srca ili moždanog udara.

 

Holesterol ima epitet „dobar“ ako ima srce od različitih oboljenja.

HDL smatra zdravim holesterolom, kojeg vrlo poželjno unosi u hranu i biljne tretmane.

NE PROPUSTITE

ZAŠTO ŽENE TREBA DA PIJU SOK OD PARADAJZA

Važan je za održavanje dobrog zdravlja čoveka zbog pokretanja različitih procesa, počevši od apsorpcije vitamina D do formiranja ćelijskih membrana.

Čisti arterije i olakšava rad srca.

 

KAKO DA PROVERIM NIVO DOBROG HOLESTEROLA U SVOM TELU?

Sve što treba da uradite je da u laboratoriji date uzorak krvi, da bi se na osnovu njegovog sastava utvrdio tačan nivo HDL-a u vašem organizmu.

 

Normalne vrednosti su 1,03-1,55 mmol / L.

 

KAKO POVEĆATI DOBAR HOLESTEROL PUTEM ISHRANE

Prva i najvažnija stvar kod kreiranja režima ishrane, koji ima za cilj da uveća količine dobrog holesterola u telu, jeste unos određenih tipova masnoća.

Namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama su obavezne za osobu koja želi povećati nivo dobrog holesterola.

 

POGLEDAJTE  DEJVID AGUS (56), NAJPLAĆENIJI DOKTOR HOLIVUDA: Ako hoćete da budete zdravi i mladoliki, poštujte ovih 18 pravila!

Redovno jedite ribu bogatu masnim kiselinama omega-3 grupe, koristite maslinovo ulje, ali i laneno seme i koštunjavo voće, poput oraha, badema i pistaća.

Bademi
Bademi

Zasićene masti, koje se nalaze u određenim tipovima mesa i mlečnim proizvodima, pokrenuće produkciju lošeg holesterola, tako da bi bilo najbolje da se njihovi unosi smanje što više.

 

 

Trans masti su najgora vrsta lipida za ljudske organizme, pa preporučujemo da ih u potpunosti izbacite iz ishrane. Kao primeri izvora trans masnoće, ističu se margarin i grickalice poput krekera i čipsa.

 

Ljudi, čija se ishrana bazira isključivo na testeninama i hlebu od belog brašnog i belog šećera, imaju u svom telu manji procenat dobrog holesterola od osobe koja redovno unosi proizvode od integralnog brašnog, svežeg voća i povrća, proteina i zdravih masti.

 

Za to su krivi jednostavni ugljeni hidrati, koji se inače nalaze u sastavu hrane pripremljene sa belim brašnom i šećerom od repe.

 

Svi jednostavni ugljeni hidrati se konvertuju u glukozu, koja je poznata i kao šećer u krvi, a ona se odmah može iskoristiti u telu ili sačuvati za upotrebu u kasi u vidu zaliha.

 

Naravno, preterivanje sa količinama daće kao rezultat smanjenim dobrim, povećan loš holesterol.

 

Fokusirajte se na složene ugljene hidrate, a njih ćete naći u mahunarkama i voću. Oni se lakše razlažu i kraće deponuju u organizmu, a ćelijama daju mnogo više energije od jednostavnih ugljenih hidrata.

 

Vlaknasta hrana, koja se lako razlikuje, poput voće, povrća i sjemena, dokazuje da podiže nivo dobrog holesterola u vašem ogranku.

Osim toga, unosovi lako svarljivih vlakana brzo će se rešiti suvišnih kilograma, što će dodatno pomoći kod uvećanja dobrog holesterola, pa čak i smanjenja nivoa lošeg holesterola.

 

Za početak, za doručak konzumirajte tost hleba od integralnog brašna ili ovsenu kašu sa voćem. Zaštitite sebe od oboljenja koji zahvataju kardiovaskularni sistem, kao i od dijabetesa. Normalizovaćete i krvni pritisak.

 

Određene doze vitamina B3 (niacina) uvećavaju količinu dobrog holesterola u telu za čak 20%. Lekari ga često preporučuju kod osoba koje pate od problema sa visokim lošim holesterolom, ali u slučaju podizanja dobrog holesterola od velikog značaja.

 

Najbolje bi bilo da ga unosite upravo putem ishrane, namirnice koje su bogate ovim vitaminima zeleno povrće, osušena džigerica, riba i neprerađene žitarice.

 

POGLEDAJTE  Dokazano sprečava infarkt: Ovaj napitak je izvor zdravlja za ceo organizam!

Ako se odlučite za dodatke na bazi niacina, konsultujte se sa izabranim lekarom pre upotrebe.

 

NAJZNAČAJNIJE NAMIRNICE KOJE ĆE POVEĆATI DOBAR HOLESTEROL

1. Maslinovo ulje može povećati dobar holesterol

Nezasićene masne kiseline u ovoj vrsti ulja pomažu u regulisanju nivoa HDL-a u vašem telu. Sve antioksidativne komponente iz njega povezuju se za čestice dobrog holesterola, tako da sadrže HDL od oksidativnog stresa i njegovog naglog smanjenja.

 

Povećavaju količinu dobrog holesterola, kao i kvalitet istog. Umesto putera i hrane spremljene u svinjskoj masti i suncokretovom ulju, jedite sveže ili skuvane namirnice sa malo maslinovog ulja. Ovo ulje je vrlo zdravo, ali ne treba ga preterivati ​​sa količinama, jer je visokokalorično.

 

Iseckajte na kockice papriku, krastavac, paradajz i crni luk. Dodajte malo maslinovog ulja, limunovog soka i pasiran čen belog luka i dobićete savršenu salatu za povećanje dobrog holesterola.

Maslinovo Ulje
Maslinovo Ulje

2. Crveno vino za povećanje nivoa dobrog holesterola

 

Činjenica je da je alkohol važan za ljudsko zdravlje isuviše dobra da bi bila istinita. Verovali ili ne, ako pijete kvalitetno, crveno vino, nivo dobrog holesterola biće vam garantovano ” skočiti ”, a smanjiće se i verovatno će dobiti neku srčanu bolest. Antioksidansi u semenu i ljuspici grožđa, uspešno su stvorili krvne sudove od početka.

 

Ključ je u umerenosti, sasvim dovoljno da žena popije jednu čašu vina dnevno, a muškarac dve.

 

U slučaju da imate bolesnu jetru ili dijabetes, ipak preporučite ovaj prirodni lek.

 

Svoju dnevnu dozu vina najbolje podelite na pola i konzumirajte svaku polovinu nakon nekih od glavnih obroka.

3. Avokado

Predstavlja izvor mononezaziranih masnih kiselina, koje su veoma značajne za čoveka, ali samo ako se unose u određenim količinama. Avokado je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima.

 

Od vitamina se posebno ističu B, C i K. Ako svaki dan podelite jedan avokado, imaćete zdravo srce i kardiovaskularni sistem, koji će u vašem telu konstantno dobivati ​​neophodnu energiju.

 

Prema nekim studijama, smatra se da može služiti i kao prevencija tumora.

Ispasirajte avokado i njime namažite parče integralnog hleba. Možete ga iseckati i ubaciti u salatu.

4. Badem je odličan za uvećanje dobrog holesterola

Kao što smo rekli, koštunjavo voće je odlično za uvećanje dobrog holesterola, a posebno preporučujemo bademe. Predstavlja savršenu užinu punu antioksidanata, proteina i lako svarljivih vlakana.

 

POGLEDAJTE  KARDIOHIRURG MILJKO RISTIĆ UPOZORIO: INFARKT JE ČEŠĆI KADA SU VELIKE VRUĆINE, JER LJUDI PRAVE OVU KOBNU GREŠKU

Olakšavaju rad srca i pročišćavaju krvne sudove. Pomoći će vam i da brže smršate. Dokazano je smanjenje rizika od nastanka raka. Neka vaša dnevna doza bude dvadeset badema. To je sasvim dovoljno da zadovoljite potrebu za grickalicama i iskoristite sve pozitivne osobine ovog koštunjavog glasa.

5. Ovsena kaša za smanjenje lošeg i povećanja dobrog holesterola

Redovno konzumiranje ovsenih kaše pomaže u smanjenju lošeg i povećanju dobrog holesterola. U jednom od mnogobrojnih istraživanja, učesnici koji su svakodnevno jeli ovu kašu za doručak u periodu od 60 dana smanjili su LDL za 20%.

NE PROPUSTITE

ŽENE, AKO STE U MENOPAUZI ČAJ OD OVE BILJKE OLAKŠAT ĆE VAM ŽIVOT: Ublažava neželjene simptome!

U istoj vrednosti je povećan dobar holesterol. Ovakav obrok je pun dijetalnih vlakana i složenih ugljenih hidrata. Upravo ti sastojci regulišu raspoređivanje i apsorpciju lipida u telu. Za kašu upotrebite lomljene ovsene pahuljice. Kuvajte kašu u vodi ili biljnom mleku. Zasladite medom ili agavinim sirupom. Možete dodati i cimete po želji.

OBRATITE PAŽNJU I NA OVO:

– Budite fizički aktivni

 

Rekreacija i sport podižu nivo HDL-a. Studije su pokazale značajne rezultate kod osoba koje su udaljene oko 10 km nedeljno ili su bile aktivne tokom 4 sata aerobika u trajanju od 30 minuta i do jedne nedelje.

 

– Rešite se suvišnih kilograma

 

Kad izgubim 500 g vaše telesne težine, dokazano je da vam nivo holesterola raste za 1%. Naravno, ni u čemu ne treba preterivati, a ne treba previše smršati. Dovoljno je da se rešite suvišnih masnih naslaga i ojačanih mišića.

 

– Prestanite da pušite

 

Cigarete smanjuju nivo dobrog holesterola, što znači da bi prestanak njihove upotrebe značio normalizaciju i rast dobrog holesterola, kao i generalno poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja.

 

– Možete koristiti i suplemente

 

Vrlo je bitno da se, pre njihove upotrebe, posavetujete sa izabranim lekarom. Za podizanje HDL-a, najznačajniji suplementi na bazi omega-3 masnih kiselina i niacina.

UZ SVEGA NEKOLIKO PROMENA, OBEZBEDITE TELU NEOPHODNU ENERGIJU I SAČUVAJTE SVOJE SRCE

Uz zdravu hranu i redovne vežbe, olakšaćete rad srčanog mišića, pročistićete arterije i povećati nivo dobrog holesterola koji je veoma neophodan vašem organizmu da bi funkcije, koje se svakodnevno odvijaju unutar njega, održavale normalnim.

 

Neophodna vam je želja i volja da istražite, a promene će se vrlo brzo isplatiti.

 

Korekcija režima ishrane i promene u životnim navikama obezbeđuju vam dug i zdrav život!

Izvor: https: //stil.kurir.rs/

About the author