Alkalna prehrana: Hrana koja liječi i snaži (i skida kilograme)

Prehrana bogatih alkalnih namirnica, među kojima je zvijezda zeleno lisnatog povrća, može pomoći u širenju mnogih bolesti, jačanju imuniteta i podizanju energije. Naučimo kako suvremeni stil života, koji uglavnom zakiseljuje naš organizam, čini zdravim

TESTIRANJE URINE
Kao što svaki poljoprivrednik zna, jako kiselo ne može donijeti bogat urod. Za ljudsko tijelo vrijedi isto što i za prirodu

. Unatoč tome što znamo da je uravnotežena prehrana jedan od ključnih preduvjeta za zdrav život, često biramo hranu koja, uz stresni način života, potiče prekomjernu kiselost organizma.

Baš sve namirnice koje jedemo možemo svrstati u one koje stvaraju kiselost i one koje stvaraju alkalnost, što znači da u probavnom procesu oslobađaju kisele ili alkalne ostatke.

To, međutim, ne znači da namirnice kisela okusa (limun, ocat, rabarbara…) stvaraju kiselinu. U stvari, limun alkalizira tijelo nakon što je probavi.

Samu kiselost našeg organizma lako možemo izmjeriti trakicama za testiranje pH urina ili linije, pa tako, ako je vrijednost pH u tijelu manja od 7, što znači da je organizam previše zakiseljen.

OMJER 2: 1 U KORIST LUŽNATOG Omjer
alkalnih i kiselih namirnica u prehrani trebao bi biti 2: 1, često nije tako. Stres, nedostatak sna i velika zagađenost zraka u velikim gradovima dodatno zakiseljuju organizam.

Tako, na primjer, zdrav obrok koji se sastoji od piletine s roštiljem i salatom koji pojedini više, zbog cjelodnevnog stresa, postaje kiseo. Stres loše utječe na cjelokupno ravnotežu u tijelu, pa tako i na pH.

Mozak će prvi osjetljivi stresni slučaj jer nam hormona neće omogućiti opušteno stanje, kvalitetan san i relaksaciju. Uz to, kada smo pod stresom, češće jedemo kiselu hranu, jedno prebrzo, previše ili prekasno, što preopterećuje probavni sistem i otežava samu probavu.

„KISELI“ NAČIN ŽIVOTA
Na opasnosti „kiselog načina života“ upozorava dr. Stephan Domenig iz austrijske klinike FX Mayr Health Center koji je, u osnovi kliničkih spoznaja, napisao knjigu Alkalna prehrana. Filozofija dr. Franza Xavera Mayra, koja je imenovana klinikom, stara je stotinu godina i temelji se na tvrdnji da je najvažniji faktor koji određuje ljudsko zdravlje.

Riječ je o cjelovitom i preventivnom pristupu koji se tokom desetljeća razvija i ne usmjerava na liječenje pojedinih bolesti, nego na održavanje zdravlja cijelog tijela. Dr. Stephan Domenig obrazovao se za liječnika prema Mayrovim načelnicima i sada je svoje znanje o alkalnoj prehrani objedinio u knjizi.

DVOTJEDNA KURA
Dr. Domenig predlaže pomno razrađivanje alkalnog kurua u trajanju od dva tjedna, uz detaljnu dnevnu rutinu i recepte koji pomažu u alkaliziranju organizma.

Dobrobiti ove kure su usporavanje znakova starenja, obnavljanje energije i vitalnosti, poticanje mršavljenja, smanjenje nadutosti i zatvora, poboljšanje raspolaganja i rada mozga, zaštita od alergije i bolesti, jačanje kostiju i povećanje plodnosti.

Cilj je jesti namirnice koje su ukusne i koje tijelo lako probavljaju. Drugim riječima, namirnice koje nam omogućavaju dobro zdravlje.

Dr. Domenig savjetuje da se za početak pridržavamo ove dvotjedne kure jer će se pomoću njenog tijela očistiti od toksina i naučit prepoznat ćemo namirnice i navike uz koje se osjećamo bolje u svojoj koži. Na pitanje koje je najbolje vrijeme za početak alkalnih kure, dr. Domenig odgovara da je najbolje vrijeme – sada.

Izvor: http://kuhaj.story.hr/

You may also like...