Da li je klima kriva što vas muče sinusi?

Oni sa alergijom mogu da osjete pokretanje muškog čestica kao što su polen, spore buđi, prašine iDa, klima će se koristiti za to da će nekome curiti nos ili će se zapušiti, a ja iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.

 

Pod jednim, ulazak u hladnoću, sunčana soba može da pokrene curenje nosa, zapravo baš kao i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, kaže dr. Džon Ohman, šef alargološkog odeljenja u taft medicinskom centru u Bostonu.

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleksiju živčanog sistema u nosu koji aktivira žlijezde u nazivne membrane proizvoda. Problem može biti posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promjene u temperaturi i vlažnosti trebale su, međutim, da odaberete samo privremeno započinjanje, kaže dr Ohman.

Oni sa alergijom mogu da nastave puštanje mužjaka čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, koji su zaglavljeni u filterima za klimu, aktivirali kad se koristi klima-uređaj, kaže dr Marija Garsija-Ljoret, alergolog na UCLA.

Zagađivači i bakterije nisu bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može izabrati alergijsku reakciju koja može potrajati i duže trajati.

Dr Ričard Lebović, rinolog na NYU Langone u medicinskom centru, važna je za redovne menjačke filtere na klimi.

“Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtriraju kroz ovaj gigantski ‘spisak’ prašine ‘, vraćajući se prašinom u vazduh, što baš i nisam koristio”, rekao je dr Lebović.

Izvor: https://receptibalkana.net/

POGLEDAJTE  Super ideja kako djecu zainteresirati za povrće

About the author