Dve kašike pre doručka: Seme lana štiti srce, olakšava menstrualne bolove i menopauzu!

Laneno ulje (dobija se iz semena lana) jača imunitet organizma, a koristi se preventivi ateroskleroze i moždanog udara.

Foto: Shutterstock

Dokazano poboljšava  zdravlje i elastičnost  krvnih sudova i općenito štiti kardiovaskularni sustav od bolesti. AM se normalizuje  krvni pritisak  i  snižava Nivo  holesterola u krvi. Utječu na aktiviranje normalnog balansa  hormona u organizmu  i olakšavaju  menstrualne bolove i  menopauzu . 

Bogato je omega-3  masnim kiselinama , čak tri puta više nego  riblje , što je vrlo lepa vest za jednog koji  ne jedu ribu. Trebalo bi ga uzimati  pola sata prije prvog obroka , i to  dvije supene kašike.  Odličan je izvor efikasnih aktivatora mršavljenja (omega-9, omega-3 omega-3 i alfa-linolenska kiselina omega-3) i može se dodavati u  jogurte i salate. 

 

Mineral koji čuva mozak, srce, reproduktivno zdravlje

Jednu od najznačajnijih uloga u organizmu igra cink, bez kojeg naše tijelo ne bi bilo isto. Jača imunitet, ali i pomaže stvaranju mirisa i ukusa!

 

Jedna od najvažnijih uloga mu je stvaranje  sinteze proteina i DNK,  kao i uticaj na libido kod ljudi. Nedostatak cinka može da uzrokuje niz fizioloških promena i problema. U nekim istraživanjima se pokazalo da uzimanje cinka u ishrani može da  smanji smrtnost  među dekom koji imaju  akutnu infekciju donjeg respiratornog sustava .

 

Preporučena doza ovih Je Veca Kod grupa Ljudi
Cink Je izuzetno Vazan mineral, zbog svojih svojstava antioksidativnih Koja Ce pomoći da se ojača imunitet. Prisutan Je u baš SVIM organima, A najviše ga IMA u  eritrocitima  (crvenim krvnim zrncima),  kostima , mišićima, jetri  i prostati Kod muškaraca. Cink je nakon gvožđa drugi element u tragovima u ljudskom telu.

 

Odgovoran je za rast i deobu ćelije,  ojačavanje obrambenog sustava  i za pravilnu reprodukciju. Cink pomaže proizvodnju muškog polnog hormona testosterona. Pomaže da se stvori ravnoteža organizma pri infekciji, “nadzire” upalu i suzbija je.

 

U kombinaciji s vitaminom B, smanjuje proizvodnju  histamina,  što znači da je vrlo delotvoran u suzbijanju alergiji. Od cinka zavise neke  osnovne funkcije,  kao što je zaceljivanje rana i polno sazrevanje. Učestvuje i razgradni alkohola i metabolizmu ugljenih hidrata.

Hrana bogata cinkom pomaže u održavanjumoždane strukture i generalnog zdravlja nervnog sustava. Ovaj mineral bitan je za stvaranje rezervi insulina i podstiče njegovu funkciju. Kompleks cinka i insulina nalazi se u ćelijama pankreasa, a kada nema dovoljno elementa, postoji mogućnost nastanka dijabetesa. Primećeno je da dijabetičari imaju  dvostruko manju  količinu cinka od normalne.

 

Za razliku od nekih materija, telo ne može da skladišti cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimati cinka kroz hranu. Ljudski organizam sadrži oko  2-3 grama cinka . Preporučena dnevna doza za žene je  8 mg dnevno. Kod trudnice se taj broj povećava na  11 mg , a kod dojilja na  12 mg . Unos cinka u trudnoći će pozitivno utjecati na  zdravlje bebinog mozga .

 

Posebno pažljivo treba da budu vegetarijanci i osobe koje ne jedu meso – oni trebaju da uzimaju  više od 50% preporučenog dnevnog  unosa cinka iz hrane. Grupa ljudi koja ima veći rizik od nedostatka cinka su sportisti, alkoholičari i osobe s gastrointestinalnim bolestima i oni koji dugotrajno uzimaju neke lekove.

 

Cink u hrani pomaže jačanju imuniteta
Pad imuniteta je vrlo česta pojava kod ljudi, a može da se dogodi iz mnogih razloga. U tom slučaju moguće je da se jave česte upale i infekcije koje se ponavljaju,  hronične infekcije , oporavak od bolesti je duže i otežan ako je imunitet ploča.

foto: Profimedia

Na pad imuniteta se može utiče  pušenje,  hronične bolesti,  iscrpljenost  i nedovoljno sna, fizički i psihički stres, nepravilna ishrana, nedovoljno kretanje… Kako biste ojačali imunitet, mogli ste početi konzumirati veće količine cinka kroz hranu.

 

Cink u hrani nalazi se u ovim namirnicama:

 

–  Proizvodi od mesa  – teleća jetra, jagnjetina, govedina, piletina i ćuretina, svinjetina

 

– Ribe – kamenice, ostrige, rakovi, tunjevina, školjke

 

– Integralne  žitarice i pšenične klice

 

– Jaja

 

– Soja

 

– Pivski kvasac

 

–  Mlečni proizvodi  – sir, mleko i jogurt

–  Semenke  – sušene semenke lubenice, semenke bundeve, suncokreta, čia semenke

 

– Orašasti plodovi – kikiriki, bademi, orasi

 

–  Povrće  – krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, spanać, batat, paradajz

 

–  Voće  – avokado, banane, kivi, jagode, breskve

 

–  Kakao

 

Ovo su namirnice koje možete bez problema da uvrstite u  svakodnevni jelovnik  i kombinirate ih u raznim jelima.

sladokusac.work

You may also like...