UVIJEK FIT: KADA JE NAJBOLJE JESTI ODREĐENU VRSTU HRANE

Mnogima se dešava da se trude da jedu zdravo, ali kilogrami se i dalje lijepe. Ovo nam se najčešće dešava ako nemamo redovne i uravnotežene obroke. Kako bismo imali uravnoteženu ishranu nutricionisti preporučuju da pazimo u kom periodu dana jedemo određene namirnice.
Da bismo izbjegli prejedanje i obilne obroke potrebno je da više puta u toku dana unesemo namirnice koje su organizmu u tom trenutku najpotrebnije.

Oko podne našem organizmu su potrebni ugljeni hidrati, na primjer, integralna riža. Ova namirnica je puna ugljenih hidrata, sporo sagorjeva, sadrži i proteine i vlakna koji će spriječiti pad energije koji se obično događa oko 15 sati. Savršen popodnevni obrok je rižoto ili sushi.

Oko 16 sati je idealno vrijeme za zalogaj koji garantovano sprečava prejedanje – komad hljeba ili tosta od cijelog zrna sa namazom od avokada. Ljudi se najčešće prejedaju kada dođu kući sa posla, ali hljeb od celog zrna sa namazom od avokada spriječiće da se to dogodi.

Ovaj vrlo zdrav zalogaj zadovoljiće potrebu za ugljenim hidratima, zasititi vas i smanjiti apetit. Kada dođete kući nećete imati potrebu za pretjeranim konzumiranjem hrane. Kruh od celog zrna snabdjeće vas energijom za nekoliko sati, a zdrave masnoće iz avokada držaće vas sitima do večere.

Ovakav način ishrane nam omogućava da jedemo sve, ali ipak određene namirnice bi trebalo da izbjegavamo u određeno doba dana.

Ako vas muče kiselina ili probavne smetnje, izbjegavajte za večeru bilo šta previše kiselo. To uključuje jela sa paradajzom, alkohol, kari i druge jake začine, jela začinjena sa puno sirćeta.

Ako konzumiramo takve namirnice i ubrzo nakon jela legnemo, hrana se može vratiti u jednjak što može izazvati osjećaj nelagode, a čak i povećati rizik od raka jednjaka.

Iako mnogi ne preporučuju, postoji grupa nutricionista koja smatra da je za večeru dobro pojesti i voće.

Voće sadrži vlakna, antioksidanse i tijelo snabdjeva energijom koja sporije sagorjeva zbog čega će se šećer u krvi ravnomernije otpuštati kada krenete na spavanje.

Izvor:ljekovitobilje.work

You may also like...