OPASNI TREND MEĐU MLADIMA: ŠOKANTNA ISTINA O NARGILAMA ZA KOJU NISTE ZNALI!

Upotreba nargile je sve zastupljena među mladima širom svijeta pa tako iu Bosni i Hercegovini. U današnje vrijeme, konzumiranje nargile postalo je trend ponašanja mladih sa negativnim zdravstvenim posljedicama, pri čemu prakticiranje pogrešnog modela ponašanja vodi osobu u socijalnu izolaciju. Sva dosadašnja istraživanja o utjecaju nargile na zdravlje ljudi, izvješća o njenim štetnim efektima, najviše na plućima i mozgu, pogotovo ako se nargila uzima često ili redovno.

„Štetni efekti po zdravlje mladih i adolescenata su još prisutniji, s obzirom na to da se radi o osobama koje su u razvojnom dobu, čija su tkiva nezrela i nemaju otpornost na toksične efekte nargile, pri čemu supstanca zaustavlja prirodni rast i razvojne organe, što onda predstavlja rizični faktor za zdravlje uopšte, a naročito rizik za razvoj bolesti ovisnosti “, kaže doc. dr sci med. Nermana Mehić-Basara, direktorica JU Zavod za bolesti zavisnosti Kantona Sarajevo.

Također, zbog smanjenog organizma imuniteta, postoji povećan rizik za obolijevanje od raznih zaraženih bolesti, što uključuje i zaražavanje virusom korone.

“Zaraza se može prenijeti i ako se definiraju sanitarno-higijenski standardi (nargilhane) nisu zadovoljeni, posebno preko usnika, ako se isti ne mijenja i ako koristi više osoba”, ističe Mehić-Basara.

Ne uništavaju se uzročnici

Istog je mišljenja i prof. dr sci med. Aida Ramić – Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koja naglašava kako korištenje nargile otvara mogućnosti prenosa različitih zaraznih bolesti.

“Nastavak za usta je jednokratan, mada se u mnogim slučajevima i međusobno koristi od strane više osoba. Veći problem predstavlja cijevni dio aparata koji u mnogim objektima ne podliježe gotovo nikakvnim ni adekvatnim mjerama čišćenja i dezinfekcije, dakle ne uništavaju se uzročnici koji se preko cijevi kroz koju prolazi dim mogu prenjeti sa osobe na osobu. Neadekvatnim održavanjem higijene aparata nargile, postoje realne šanse da upotrebom ovog aparata između više korisnika što je i najčešći oblik konzumacije, prenose zarazne bolesti brojnih bakterijskih i virusnih uzročnika. Također, značajno je da se prilikom konzumacije nargile u nargila barovima često ugrožavaju i druge preporuke zaštite u smislu nošenja maske, čestog dodirivanja usta, nosa, a brojni su primjeri zanemarivanja preporučene fizičke distance između osoba”, govori Ramić –Čatak.

Medijima su dostupni nalazi kantonalnih inspekcijskih službi koje često ukazuju na neadvatne mehanizme ventilacije zatvorenih prostora, kao i loše higijenske uvjete održavanja aparata nargile, što predstavlja otvoreni put za prenos određenih zaraznih bolesti.

“Iskustva zemalja u okruženju ukazuju da je sve više slučajeva koji povezuju korištenje nargile sa tuberkulozom, herpesom, hepatitisom i drugim bolestima. Iz zdravstvenog sektora su već date preporuke koje se tiču i upotrebe nargile ali nesumnjivo da se za efikasnu implementaciju ovih preporuka moraju se više uključiti inspekcijske službe sa mjerama sankcija i objavljivanjem rezultata svojih nalaza radi adekvatnog informiranja javnosti”, ističe Ramić –Čatak.

Štetnija od cigareta

Nutricionistkinja Amela Ivković O’Reilly naglašava kako je zabluda da je upotreba nargile manje štetna u odnosu na cigarete.

“Prema istraživanju o prevencija hroničnih bolesti, a koju je američki CDC objavio 2012. godine, većina ispitanih korisnika nargile izjavili su da vjeruju da je upotreba nargile manje štetna i rizična nego upotreba cigareta. Duhan u cigaretama sadrži iste štetne materije i supstance koje se nalaze i u duhanu u nargilama, i u oba slučaja, osoba u organizam unosi supstance koje se povezuju sa pojavom karcinoma pluća, grla, pojavi srčanih oboljenja, oboljenja disajnih puteva, oboljenja krvnih sudova i sl. Dakle, sasvim je jasno da je zbog zabluda i nedostatka informacija, upotreba nargila i šiša u našem društvu percipirana kao svojevrstan i bezopasan trend koji ne zaslužuje pažnju stručne i drugih javnosti”, govori Ivković O’Reilly.

Dodaje da upotrebom nargile ili šiše, osoba u svoj organizam unosi kancerogene i otrovne materije koje ozbiljno narušavaju zdravlje.

“Ono što dodatno povećava rizik je količina duhana tj. duhanskog dima koji osoba unosi u svoj organizam prilikom korištenja nargile ili šiše. Svjetska zdravstvena organizacija nas upozorava da jedna “seansa” pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta. To je zbog toga što klasičan pušač obično udahne dim oko 12 puta, odnosno unese od 0,5 do 0,6 litara dima. Tokom jednosatnog pušenja nargile, konzumenti udahnu dim oko 200 puta, što znači da njihova pluća profiltriraju oko jednog litra dima. Samim tim, možemo reći da je toksični efekat dima nargile (tamni duhan i karbon-monoksid) značajno veći od toksičnog djelovanja dima obične cigarete”, podcrtava Ivković O’Reilly.

Simptomi ovisnosti

Duževremenom konzumacijom nargile, razvija se najčešće psihička zavisnost, a vremenom može da se razvije i fizička zavisnost kao kod nikotinske ovisnosti.

“Mlađa osoba koja je sklona svakodnevnoj upotrebi nargile će prije razviti simptome ovisnosti u odnosu na odraslu osobu koja nargilu koristi povremeno u rekreativne svrhe i može da kontroliše količinu iste. Kod osobe ovisne o nargili, prestanak djelovanja supstance izaziva različite simptome, kao što su glavobolja, pomanjkanje koncentracije i pažnje, napetost koja može preći u agresivnost, neraspoloženje koje može ići do depresivnih reakcija, te gubitak volje i smanjenje opće funkcionalnosti. Nerijetko osobe koje konzumiraju nargilu imaju i neke primarne poremečaje ličnosti čime se zdravstveno stanje u slučaju razvijanja bolesti dodatno komplikuje”, objašnjava Mehić-Basara.

Kako kaže, u liječenju ovisnosti o nargili, primjenjuju se isti terapijski principi koji se koriste u tretmanu bilo koje ovisnosti.

“Nakon što se uspostavi dijagnoza ovisnosti, u skladu s Međunarodnom klasifikacijom bolesti i osoba pokazuje motivaciju za liječenje, postupak obuhvata medikamentoznu terapiju prema subjektivnim simptomima, individulanu i grupnu psihosocioterapiju, porodičnu terapiju te rad na razvijanju personalnih vještina osobe putem okupacione terapije. Postupak je prilagođen individulanim potrebama svake osobe, a traje u prosjeku nekoliko mjeseci do godinu dana, uz praćenje stanja do pet godina”, ističe Mehić-Basara.

Važno je naglasiti da upotrebu nargile prate i dodatni rizici o kojima mladi ne znaju dovoljno.

“Da bi nargila gorila, koristi se ugalj tj. čvrsto gorivo o čijem sastavu ne znamo gotovo ništa. Dakle, prilikom upotrebe nargile, osoba udiše dim koji nastaje sagorijevanjem duhana ali također i gasove koji nastaju sagorijevanjem uglja koji se koristi zajedno sa duhanom. Prilikom sagorijevanja uglja, otpuštaju se visoke koncentracije karbon monoksida, metala i kancerogenih materija”, kaže Ivković O’Reilly.

Također, uvijek postoji mogućnost i zloupotrebe nargile u smislu dodavanja različitih psihoaktivnih supstanci, uključujući i ilegalne droge ili neke nove droge koje ponekad nije moguće ni identificirati.

“Štetne posljedice po zdravlje konzumenata nargile sa ovakvim sadržajima još su izraženije. Ne treba zaboraviti da konzumiranje nargile još nije zakonski uređeno, iako spada u duhanske prerađevine, čija je upotreba zabranjena maloljetnim osobama. Neutralni teren na kojem se sada nalazi nargila, dopušta mogućnost njene zloupotrebe, kako među konzumentima pa i maloljetnicima, tako i među nabavljačima i ugostiteljima ”, podcrtava Mehić-Basara.

Javno zdravstveni problem

https://receptibalkana.net/

 

 

You may also like...