Obična kućna muva vam je sletila na hranu

Najobičnija kućna muva u svom sićušnom tijelu ima skoro 40 miliona bakterija!

Predstavlja ozbiljnu prijetnju za vaše zdravlje! Obična kućna muva imao oko 35 miliona bakterija, od toga dva miliona na svom tijelu, a 33 miliona u svom digestivnom traktu. To je duplo više nego kod bubašvabe! Ipak, niko od nas ne bježi niti vrišti kada vidi muvu. A trebalo bi!

Muve prenose mnoge bolesti. Dešava se da sa izmeta ili trupala životinja prenesu bakterije direktno na vašu hranu! To može uzrokovati dizenteriju ili trovanje hranom! I to nije sve, mikroorganizmi koje prenose muve mogu izazvati i bolesti poput: kolere, tuberkuloze, tifusne groznice ili dječje paralize! Za sve ovo zaslužna je struktura usta kod muve.

Muve mogu da šire zarazu jer se jednako često hrane ljudskom hranom i nečistoćama, stoji u izveštaju Svjetske zdravstvene organizacije.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uradila je izvještaj o kućnim muvama i širenju raznih bolesti i infekcija. Uobičajena kućna muva, slijeće na hranu i otpad gdje može da pokupi uzročnike bolesti, a potom ih prenijeti na druga mjesta. Muva pokupi organizme koji nose zarazu dok se hrani. Organizmi koji ostanu zaljepljeni na tijelo muve mogu da prežive svega nekoliko sati, ali oni koje muva pojede mogu da prežive unutar muve i nekoliko dana.

https://receptibalkana.net/

POGLEDAJTE  Evo kako nauka objašnjava ovaj fenomen: Zašto stare povrede bole na promenu vremena?

You may also like...