KAKO SMRŠATI I ZADRŽATI ŽELJENU TEŽINU PRIRODNIM PUTEM U REKORDNOM ROKU: Sonoma dijeta rešava problem!

Sastoji od tri različite faze koje postaju sve manje restriktivne kako se približavate i dostižete ciljanu težinu, a pomaže da pobedite zavisnost od šećera i zadovoljite svoju želju za slatkišima zdravom hranom, tokom ostatka programa.

Sonoma dijeta je podeljena u tri različite faze koje se nazivaju talasi. Prvi talas je najkraći i najrestriktivniji, nakon čega se ograničenja postepeno ublažavaju.

Svaki talas se fokusira na sledećih 10 „moćnih namirnica“: borovnice, jagode, grožđe, brokoli,paprika, spanać, integralne žitarice, maslinovo ulje, paradajz, bademi.

Ove namirnice čine temelj dijete, jer se minimalno termički obrađuju a bogate su važnim hranljivim sastojcima poput vitamina, minerala, vlakana i zdravih masti.

Preporučena su tri obroka dnevno i međuobrok samo ako je neophodno. Ne treba brojati kalorije, već je kontrola veličine porcija osnova ove dijete.

Talas 1 je prva i najrestriktivnija faza Sonoma dijete. Traje 10 dana i dizajniran je da podstakne brzi gubitak kilograma, pomogne vam da se oslobodite šećera i naučite kako da kontrolišete veličinu porcija.

 

U ovom talasu eliminisaćete sve sledeće namirnice: med, beli šećer, javorov sirup, poslastice, džem, gazirana pica, rafinisane žitarice: beli pirinač, beli hleb i žitarice od rafiniranih žitarica, masti: svinjska mast, margarin, majonez, kremasti prelivi i većina ulja za jelo (osim ekstra devičanskog maslinovog ulja, ulja repice i ulja orašastih plodova), mlečni proizvodi: jogurt (sve vrste), punomasni sirevi i puter, određeno voće: banana, mango, šipak i breskve. Od povrća nisu dozvoljeni: krompir, kukuruz, grašak, turšije, artičoka, šargarepa i cvekla. Nisu dozvoljeni veštački zaslađivači ni bilo koja vrsta alkoholnih pića.

Iako je originalna Sonoma dijeta zabranila svako voće tokom Talasa 1, revidirana verzija dozvoljava jednu porciju voća sa odobrene liste.

Tokom 1. talasa a i tokom trajanja celog programa, dozvoljeno je povrće: praziluk, špargle, celer, karfiol, brokoli, paradajz, spanać i paprika, voće (jedna porcija dnevno): jagode, borovnice, jabuke i kajsije, integralne žitarice (do dve porcije dnevno): zob, divlji pirinač i hleb od integralnih žitarica, testenina i žitarice za doručak.

Od mlečnih proizvoda dozvoljene su nemasni sir-urda, parmezan, obrano mleko. Izvori proteina mogu biti jaja (1 celo i 2 belanca dnevno), morski plodovi, pasulj (ograničeno na 1/2 šolje ili 30 grama dnevno) i nemasni komadi govedine, svinjetine i piletine. Od masti (do tri porcije dnevno) dozvoljenesu: ekstra devičansko maslinovo ulje, bademi, avokado, puter od kikirikija bez šećera i orasi. Može se konzumirati crna kafa, nezaslađeni čaj i voda.

Talas 2 počinje nakon prvih 10 dana dijete. Traje znatno duže od Talasa 1, jer je u njemu namenjeno da ostanete dok ne postignete ciljnu težinu. Sve namirnice dozvoljene tokom Talasa 1 i dalje su dozvoljene tokom ove faze, ali određene ranije zabranjene namirnice se ponovo uvode. U zavisnosti od izbora hrane, tokom 2. talasa možete da unesete do 1.500–2.000 kalorija. Imajte na umu da je ova cifra samo procena, jer brojanje kalorija nije deo Sonoma dijete.

U Talasu 2 možete ponovo da uvedete sledeću hranu: crveno ili belo vino,1 čaša dnevno, svo povrće osim belog krompira, voće, jogurt bez masti,tamna čokolada i poslastice bez šećera.

Porcije voća i povrća sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, poput banana i slatkog krompira, ograničene su na jednu porciju dnevno, dok se namirnice sa nižim ugljenim hidratima mogu jesti češće. U Talasu 2 uključuju se redovno vežbanje i kao i

Talas 3 je u osnovi faza održavanja Sonoma dijete. Većina pravila 2. talasa i dalje važi, ali postoji veća fleksibilnost i još nekoliko dodatnih opcija za hranu. U ovu fazu ulazite nakon što postignete ciljanu kilažu. Talas 3 dozvoljava neke namirnice sa višim sadržajem ugljenih hidrata i masti, poput poslastica, voćnih sokova, rafiniranih žitarica, mlečnih proizvoda sa punim mastima i belog krompira ali ih treba konzumirati vrlo retko, 1-3 puta mesečno.

Ako primetite da vam se težina vraća , preporučuje se da se vratite u 2. talas dok ponovo ne dostignete željenu težinu.

Izvor:https://receptibalkana.net/

You may also like...