3 JEDNOSTAVNA TRIKA DA DALIJE BUDU BUJNE I RASKOŠNE: AKO IH OVAKO NEGUJETE, TRAJAĆE DO PRVIH MRAZEVA

Krajem leta, skoro sve cvetnice počinju polako da gube na lepoti, a dalija je baš tada najlepša…

Dalija je mnogima omiljeno baštensko cveće koje je lako prepoznatljivo po specifičnom izgledu i širokom spektru boja. Ova biljka vodi poreklo iz Meksika, a u delove Evrope stigla je u 18. veku. Njeni prelepi cvetovi različitih boja i oblika su glavni razlozi zbog kojih ih žene rado sade u svom dvorištu.

Iako ova biljka nije preterano zahtevna za uzgoj, ponekad se dešava da dalija čuvena po svojoj raskoši jednostavno “stane” i prestaje da cveta. Ali, ni tada nije kasno da spasite biljku i “probudite” je – obratite pažnju na ove tri stvari koje u većini slučajeva sprečavaju daliju da procveta i bude najlepši cvet u bašti.

1. Izbegavajte đubrivo sa povećanim sadržajem azota

Dalijama godi tečno đubrivo sa malim sadržajem azota. Prihranjujte ih kad niknu, a posle toga svake 3 do 4 nedelje od sredine leta do rane jeseni. Ne preterujte sa prihranom, naročito onom koja je bogata azotom, jer ćete rizikovati da cvetovi budu ili mali ili da ih uopšte ne bude.

Đubrivo 15:11:29 je prikladno za dalije.

2. Zaštitite je od korova

Postoji način na koji biljku možete zaštititi od korova i na isti način joj obezbediti dovoljno vode u toku leta. Reč je o malčiranju, što je stručni izraz za stvaranje barijere između vlage u zemlji i vazduha. Debljina malča se kreće u rasponu od jednog do 10 centimetara, u zavisnosti od vrste biljke.

U slučaju dalije potrebno da oko biljke stavite sloj debljine od 10 centimetara.

3. Redovno odstranjujte precvetale cvetove

Rezanje dalije nije neophodno, ali ukoliko to ne uradite stabljike će se izduživati, a cvetovi biti manji i ređi. Odstranjivanjem procvetalih cvetova dodatno ćete stimulisati formiranje novih pupoljaka.

Izvor: receptizasve.com

You may also like...