Kad padne temperatura, raste pritisak

Česte i nagle promene vremena ne pogoduju starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Zahtevanje za 10 stepeni izaziva suženje krvih sudova, što se može učiniti skočnim krvnim pritiskom, kao što se pojavljuje anginoznog bola

ČESTE varijacije temperature, miris sunca i kiše, velika vlažnost i sparina koristi se za lučenje pojedinih hormona. Njihova pojačana koncentracija u krvi izaziva reakciju u krvnim sudovima, jednostruki putevi, vegetativno živčani sistem, kao što će i biti ćelijama, osim hroničnih bolesnika i smeća lijekova.

Vremenske prilike su, zato, ovih dana, uzrok pojave glavobolje, pospanosti, poremećaja krvnog pritiska, otežana disanja, razdražljivosti, mogu da budem i usmjerio okidač epileptičnog napada, moguće i srčanog udara.

Profesor dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra, kaže da su starije osobe i hronični bolesnici najosetljiviji na atmosferskoj promeni, posebno na čistom šetalištu atmosferskog pritiska i temperature:

– Srčani bolesnici najteže podnose naglo snižavanje temperature i vetrovito vrijeme. Kada temperatura sniženja za više od desetak stepeni dođe do sušenja krvnih sudova, što se može učiniti skočnim krvnim pritiskom, kao što se čini anginoznog bola.

Da bi se došlo do oscilacije oscilacija krvnog pritiska i učitali anginoznu tegobu, naš razgovor je sačuvan da, ako je moguće, vrijeme je provodi se u izolovanoj, kućnoj sredini, gdje su vrijednosti spoljašnje temperature ustaljene.

– Kod bolesnika koji pate od hroničnih venskih slabosti, ili su prošireni venskih i limfnih sudova, situacija se dalje komplicira kod promena vremenskih uslova, tačnije kod naglog rešenja – kaže profesor Mitrović.

– Pored već proširenih venskih korita i otoka koji se obično javljaju kada su topli i sparni dani, iskorišteno je za porast temperature dolazi do dodatnog proširenja, osim toga toga se pojavljuje još veći broj otoka nogu, koji su bolniji. I u ovom slučaju prevencija je mirovanje u kućnim uslovima, sa podignutim nogama kako bi se postigao nivo nivoa kukova.

Uticaju smo iskoristili promenljivim vremenskim prilikama i reumatičarima. Kod njih sa svakim naglim snižavanjem temperature dolazi do bolova i otoka u zglobovima, što, kako je objasnio profesor Mitrović, nastavilo je povezivanje nakupljanja tečnosti u ćelijama.

U situacijama brzih promena vremenskih uslova ugroženi su i bolesnici sa neurološkim oboljenjima, kao i oni sa Parkinsonovom bolešću.

 Oscilacije koje izazivaju vremenske promene, direktno utiču na metaboličke procese i u mozgu – kaže naš sagovornik. – Poznato je da je jedan od osnovnih uzroka nastanka Parkinsonove bolesti nedostatak hormona dopamina, koji je važan regulator nervnih funkcija.

Za normalnu koordinaciju pokreta potrebno je da u mozgu postoji ravnoteža između dopamina i drugog hormona – regulatora, acetilholina. Preovladavanje dopamina snižava tonus mišića i omogućava povećanu pokretljivost, dok preovladavanje acetilholina povećava tonus mišića, čime se uspeva ukočenost i drhtanje.

NESANICA I NERVOZA

Kod ljudi koji pate od depresije, anksioznosti ili napada panike, kao i oni koji su emocionalni po prirodi, česte i nagle promene vremena mogu da dozore izražene pojave nesanice, nervoze, napetosti i dekoncentracije. Naravno, dolazi i ispunjavam nastavku pojave epizode epizode, anksioznosti i depresivnih faza.

(novosti.rs)

You may also like...