Otrov ili izvor vitamina: Da li je zdravo jesti pileću džigericu?

Oni koji su kao deca bili sklonianemiji, dobro se sećaju pileće džigerice. Verovatno im je mama u skoro svakom trenutku ubacila džigericu kako bi popravila krvnu sliku. Međutim, ne možemo da se zapitamo da li je zaista zdravo?

Savremeni nutricionisti preporučuju izbegavanje džigerice u ishrani, jer ima visok sadržaj holesterola i masti. Jedna pileća džigerica sadrži malo masti (2,86 grama od toga 0,9 grama zasićenih masti) i 248 miligrama holestera.

Zdrave osobe troše manje od 300 miligrama holesterola dnevno, što znači da osobe s poremećajem metabolizma masti, koje moraju obrati pažnju na unos holesterola, mogu konzumirati džigericu povremeno u manjim količinama.

Daleko veća zabluda je da su u džigerici zadržani svi toksini iz našeg tijela koje je jetra prečistila, što je potpuno netačno.

Jetra (džigerica) jeste filter našeg tijela i ima ulogu u odbrani organizma od mnogobrojnih toksičnih tvari, međutim neutralizira otrovne hemijske supstance i detoksikacijom ih eliminiše iz tijela, ne zadržavajući ih pri tom u sebi.

Džigerica je jeftina, zdrava i hranljiva životinjska namirnica i pravi izvor vitamina (B, A, D, E, K) i minerala (bakra, gvožđa, cinka).

Od sadržaja vitamina najzastupljeniji je vitamin B. Jedna pileća džigerica sadrži 7,41 mikrograma vitamina B12, što je mnogo više od 2,4 miligrama ovog vitamina, koliko nam je dnevno potrebno.

Takođe, jedna džigerica sadrži 254 mikrograma folne kiseline, a dnevne potrebe su oko 400 mikrograma. Sadržaj vitamina A također je visok i ne bi trebao konzumirati džigericu svaki dan u velikim količinama, jer uzima velike količine vitamina A može inhibirati sposobnost tijela da apsorbira vitamin D.

Jedna pileća džigerica sadrži 5,12 miligrama gvožđa. Preporučeni dnevni unos gvožđe za muškarce iznosi 10 miligrama, dok je za žene duplo veći, 18 do 22 miligrama.

Na kraju možemo zaključiti da konzumiranje pileće džigerice ne samo da nije štetno, nego može biti vrlo korisno, naravno ako vodimo računalo o svom zdravlju i unosimo onoliko hranjivih tvari koliko nam se preporučuje.

You may also like...