OVAKO SE PRAVI MEŠANA TURŠIJA IZ BURETA: STARINSKI RECEPT KOJI NE SME DA SE ZABORAVI

Provereni recept za najukusniju zimnicu

SASTOJCI:

zeleni paradajz

kornišoni

šargarepa

karfiol

paprika

4 glavice belog luka

3 korena rena

veza celera

20 g slačice u zrnu

400 g čvrste materije

10 l vode

grančice vinove loze

PRIPREMA:

Količina povrća nije određena, a možete je koristiti u količinama zavisno od veličine vašeg bureta i od toga koje povrće preferirate. Odaberite zdrave plodove, očistite ih i dobro operirajte.

 

Karfiol iskidajte na krupnim komadima (cvetove), paradajz izbušite viljuškom na 2-3 mjesta, paprike zasecite u krst na vrhu. Razdvojite čenove belog luke, ali ih nemojte ljuštiti.

Popravite povrće u bure, tako što stavljate malo od svih vrsta. Odozgo pospite semenom slačice i prekrijte listovima celera.

Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremi turšije – pomiješajte 10 l vode i 400 g soli u posudi i poslušajte da se potpuno rastvori. Prelijte povrće gotovim salamurom da dobro pokrijete povrće.

Napravite obruč od grančice vinove loze i stavite preko povrća da ga pritisnete kada zatvorite poklopac.

Postavite turšiju 3 dana i nemojte otvarati. Nakon 3 dana pretočite tečnost jednom dnevno, dok turšija neće biti spremna za upotrebu. Turšija je spremna za oko 2 tjedna.

Nakon tog vremena, rastvorite kalijum sorbat (konzervans) za turšiju u malo salamure iz turšije. Na 1 litar vode ide 1 g sorbata.

Izvor: https://receptizasve.com/

You may also like...