KAKO STERILISATI TEGLE I POKLOPCE: dobra zimnica je ona koja se održi! Tehnika naših baka, ali i nova: u mikrotalasnoj

Kad dođe vreme za pripremu zimnice, važno je pravilno sterilisati tegle da bi džem, ajvar i kompoti dugo trajali.

Najbolja zimnica je ona koja se može održivo – sokovi, džemovi, kompoti, ali i ajvar treba da ostane očuvan – bez budi dok se sve ne pojede. Svaka domaćica zna koliko je važna sterilizacija tegli za zimnicu, jer ako se to ne uradi pravilno, glavni postupak pravdanja džemova i ajvara može biti ode u propast.

POGLEDAJTE  Da li je bolje da se tuširamo toplom ili hladnom vodom?Pitali smo dermatologa

Još su naše bake korisne jednostavne, dobre tehnike, koja je i danas pouzdana. Prvi korak je da se dobro operete deterdžentom, a potom prosušite čistom pamučnom krpom. Pre sterilizacije, tegle treba temeljno isprati i proveriti pukotine na vratu, zidovima i dnu. Čak i najmanja šteta može dovesti do činjenice da se tegla rasprsne i nakon izvesnog vremena potpuno pune. Posle toga uzmite veliki pleh, pokrijte njegov dno papirom za pečenje i onda poređajte staklene posude jednu pored druge, tako da će im vrh biti okrenut nadole. Pre toga ste, naravno, sklopili poklopce, koji su u ovoj “operaciji” višak. Rernu ugrejte na 100 stepeni u nju ubacite pleh sa teglama. Potrebno je da odstoji 15 do 20 minuta, nakon čega su spremne za zimnicu, a iz nema razloga za sumnju, jer je sterilizacija uspešno izvršena.

 

Još jedan način za sterilizaciju je ispiranje tegli mešavinom vode i alkohola. U teglu do pola napunjenu vodom dodajte dva kašike alkohola, zatvorite ih i dobro promućkajte. Alkohol će očistiti i sterilisati unutrašnju površinu tegle, dok spoljašnjost možete prebrisati čistom krpom koja je natopljena alkoholom.

Ako punite tegle ajvarom ili džemom (dok je sadržaj još uvek vruć), potrebno je da posude budu prethodno zagrejane kako bi se sprečilo njihovo pucanje. Sipajte sadržaj do pola tegle, sačekajte par minuta da se staklo navikne na temperaturu, pa ih naknadno dopunite do kraja. Boce i tegle nikad ne treba da budu napunjene do kraja, jer to pospešuje kvarenje zimnice.
Nešto “modernije” domaćice koriste i metodu sterilisanja tegli u mikrotalasnoj pećnici. Oko 50 ml vode sipa se u teglu. Trebalo bi da bude na nivou od 1-2 cm. Mikrotalasnu pećnicu treba uključiti na maksimalnu snagu i postaviti vreme na 2-3 minuta. Voda će postati vrela, a formirana para će sterilisati posudu.

POGLEDAJTE  KAKO SE KISELI CVEKLA DA SE SAČUVAJU SVI VITAMINI

Metalne poklopce za teglu sterilisaćete najbolje ako ih ostavite da se kuvaju u ključaloj vodi.

Da se zimnica ne bi kvarila, potrebno je, na posletku, da sve tegle dobro zatvorite ručno ili neke od zaptivača.

https://receptibalkana.net/

About the author