Česta dilema domaćica: Može li pranje veša na 30 i 40 stepeni da UBIJE BAKTERIJE?

Postoji odeća koja, da bi se sačuvala, mora da se pere na nižoj temperaturi, a to nosi sa sobom pitanje ima li takvo pranje smisla

Pranje na niskoj temperaturi bez sumnje će proizvoditi vek odeće, a uz to je i ekološki i finansijski prihvatljivo. Međutim, kako ono djeluje na bakterije koje se zadržavaju na odjeći?

Kako ističu naučnici, odeća koja se pere na temperaturi od 30 do 40 stepeni i, čak, nižim, predstavlja rizik za zdravlje jer se takvim pranjem bakterije održavaju u životu. Recimo, ešerihija koli može preživjeti sve dok se ne operira na temperaturi većoj od 37 stepeni!
Zato se preporučuje da se svi odevni predmeti čiji je pranje na temperaturi višoj od 40 stepeni dozvoljeno otvaraju na najmanje 60 stepeni kako bismo bili sigurni da će biti uništene bakterije koje normalno žive na koži je ona koja dolazi u kontakt.

 

Ipak, treba imati u vidu da se pranje na 60 stepeni ne jamči da ćete ukloniti sve pretnje, budući da su određeni otpori otporni čak i na ovu temperaturu.

Stručnjaci, međutim, kažu da je dodavanje deterdžente izbeljivačem u pomoć, pa tako i pranje na temperaturi od 40 stepeni može biti efikasno kao ono na 60!

https://glossy.espreso.co.rs/

You may also like...