Grah salata za zimnicu.Izvrsno!

Iako se grah salata za zimnicu kao što joj i sami naziv kaže, priprema za zimu, ova je začinjena delicija toliko fina da ćete ju poželjeti radi puno češće i to ne samo za zimu 😉 Uglavno, prezimiti zimu puno je lakše ako na neki način uspijemo zarobiti ljeto i ranu jesen u staklenke. Pa kada zahladi i kada nemaš volje izaći van jer hladnoća štipa za obraze, odeš u špajzu, otvoriš teglicu grah salate, a divni miris paprike sa grahom polako ti pomiluje sva osjetila i u trenu ti je oko srca toplo. Kao da je ljeto 🙂 Pa ako je grah salata još dodatno začinjena ljutim papričicama, zima će potpisati kapitulaciju u tren.

Grah salata za zimnicu fantastična je kombinacija kuhanog graha, paprike i rajčice koja odlično paše uz bilo koje mesno jelo. Budite sigurni da će svaki roštilj biti još ukusniji ako uz njega poslužite grah salatu. No, salaticu možete koristiti i na druge načine. Npr. ubacite željenu količinu u lonac, zagrijete, prokuhate i prelijete njome tjesteninu ili rižu. Uz to ispečete npr. kakve fine kobasice i u tren ste napravili kompletan obrok!

Da bi grah salata kao zimnica bilo što ukusnija, morati ćete se malo potruditi oko okusa. U nju mora ići dosta i šećera i soli i papra. Češnjak je obavezan, luk također koji upravo iz razloga jer se prethodno prži zajedno sa paprikom ovom jelu daje sasvim poseban okus. Nije zanemariva niti vrsta namirnica koje se koriste. Paprika može biti i roga ili babura, sasvim je svejedno. No, što je paprika kvalitetnija i ‘deblja’ to će salata biti ukusnija. Budući se u salati po mojem receptu koristi konzervirani grah, kompletan proces kuhanja zimnice je prilično brz i sa cijeim poslom ćete biti gotovi u cvega 45 minuta!

Graha salata opet ne smije biti prekisela, pa iz tog razloga ja koristim jabučni, a ne alkolni ocat. I ono što salatu čini sasvim posebnom je vrhunsko hladno prešano suncokretovo ulje, Sunce Vinkovaca koje me oduševilo svojom kvalitetom, bojom i prekrasnim mirisom koji u isto vrijeme nije predominantan…ma upravo onako kako treba biti – savršeno ulje za savršenu zimnicu!
Grah salata za zimnicu – recept
POTREBNO:

2 kg paprike (roga, babura)
2 kg bijelog graha iz konzerve
2 l tekuće ukuhane rajčice
2 luka
5 češanja češnjaka
200 ml hladno prešanog suncokretovog ulja Sunce Vinkovaca
200 ml jabučnog octa
3 žlice šećera
3 žlice soli
veća vezica svježeg peršinovog lišća
PRIPREMA:

Papriku očistiti i narezati na manje kockice.
Luk i češnjak očistiti i narezati na sitno.
Na suncokretovom ulju pržiti luk i češnjak kratko, dodati svu papriku pa uz miješanje pržiti 15 minuta.
Dodati tekuću rajčicu, ocat, šećer, sol i papar pa uz povremeno miješanje kuhati 15 minuta.
Tada dodati grah i sitno sjeckan peršinov list i dobro sve promiješati. Ako koristite grah iz konzerve potrebno ga je prije dodavanja ocijediti, a ako koristite suhi ili mladi grah, treba ga prethodno dobro prokuhati.
Salata se sa dodanim grahom kuha još 15 minuta.
Nakon toga vruću salatu pospremiti u dobro oprane i sterilizirane staklenke, zatvoriti ih celofanom i pripadajućim poklopcem pa ih zašuškati kakvom dekicom i pustiti da se tako ohlade do kraja.
Nakon toga salatu čuvati na hladnom i tamnom mjestu do korištenja.
PS.Ako vam se sviđa recept podijelite na društvenim mrežama.
Prijatno
https://recipeci.com/

You may also like...