OVA PROMENA NA TELU JE JASAN ZNAK DA JE HOLESTEROL VISOKO IZNAD GRANICA NORMALE: Tvrdi dr Martin Škur!

Ako su vrednosti holesterola povišenepovećava se rizik od bolesti srca i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja
Da bi telo proizvodilo hormone poput estrogena i testosterona pptrebna mu je mala količina msnoće u krivi. Holesterol u granicama normale je dobar za oragnizam, međutim problemi nastaju kada te vrednosti premaše tu granicu. Tada se povećava rizik od bolesti srca i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Analiza krvi će dati najpreciznije podatke, ali doktori kažu da ova promena u našem vidu može da ukazuje da je procenat masnoće u krvi zabrinjavajući. Evo o čemu je reč:

Ukoliko vam se dešava da imate zamućen vid ili vam se pred očima pojavljuju senke poput blica od fotoaparata, prvi je znak na koji morate da obratite pažnju. Takozvani “bljesak” može biti prvi pokazatelj povišenog holesterola.
Može postojati i period – nekoliko dana ili nedelja – u kojem oboleli dožive bljeskove svetlosti koji traju nekoliko sekundi ili minuta. “Ako se bljeskovi svetlosti pogoršavaju, potrebno je trenutno preispitivanje od strane oftalmologa”, kaže doktor Martin Škur.

Pored ovoga mogu se javiti i fleke u vidu ili zamućenje vida koje, ukoiko traje nekoliko dana, može biti znak visokog holesterola.

U objavljenoj studiji, dodatno je istražen visok holesterol i kako on može uticati na oči. Studija kaže: “holesterolski emboli se mogu osloboditi plakova unutar unutrašnje karotidne arterije i preseliti se u arteriole mrežnjače.
Promena životnog stila može sniziti holesterol, a savetuje se sledeće:

Jedite manje soli
U jelovnik ubacite više povrća i integralnih žitarice
Ograničite količinu životinjskih masti i koristite dobre masti u umerenim količinama
Održavate zdravu težinu
Prestanite da pušite
Vežbajte minimum 30 minuta dnevno
Smanjite stres

https://stil.kurir.rs/

You may also like...