SAMO SE VI IGRAJTE: NE SMIJETE DRŽATI TELEFON U DŽEPU IZ OVOG ZASTRAŠUJUĆEG RAZLOGA

Mnogi od nas imaju automatsku rutinu svaki put kada napuštaju kuću – zgrabimo ključeve i stavimo ih u jedan džep, a mobilni telefon u drugi. Međutim, većina ljudi nije svjesna da ova jednostavna navika može da bude opasna po zdravlje. Iako izgleda kao najlogičnije mjesto za držanje telefona, džep na pantalonama je zapravo najgore mjesto na kome možete držati telefon. Evo zbog čega.

Godinama, razne organizacije širom svijeta proučavaju da li korištenje mobilnih telefona i njihova blizina našim tijelima, povećavaju rizik od nastanka raka.

Iako još uvijek nije donešen konačan zaključak, dosadašnji rezultati ne izgledaju dobro: Mnoge studije su pronašle vezu između korištenja mobilnih telefona i raka kože i polnih organa. Postoje i dokazi da upotreba mobilnih telefona oštećuje i centralni nervni sistem, što je veoma ozbiljno jer on bukvalno kontroliše naš cijeli organizam.

Ali kako je ovo moguće? Pametni telefoni generišu elektromagnetnu energiju u obliku radio talasa. To znači da što nam je uređaj bliže tijelu, to smo većoj radijaciji izloženi i to može imati veoma štetne efekte po naše zdravlje.

 

Kod muškaraca, nošenje telefona u džepu blizu polnih organa, smanjuje proizvodnju i brzinu spermatozoida. Nemojte paničiti – ovo ne znači da će svako ko nosi telefon u džepu postati sterilan.

Ono što je sigurno, jeste da opasnost postoji: radio talasi su tu iako ih ne vidimo i imaju uticaj na plodnost. U kojoj mjeri ovo zračenje utiče na male plivače još uvijek nije poznato… ali bolje sprečiti nego liječiti, zar ne?

 

I žene su u potencijalnoj opasnosti: korištenje mobilnog telefona tokom trudnoće i držanje telefona suviše blizu fetusa, može da napravi ozbiljnu štetu reproduktivnim organima, pa čak i da utiče na zdravlje nerođenog djeteta.

Kako god okrenete, radijacija nije dobra za naše tijelo. Iako još uvijek nema konačnih studija, bolje je biti oprezan i ne izazivati sudbinu. Zato sljedeći put kad krenete da izlazite na vrata, stavite telefon u torbu ili kapun i izbjegnite štetne radio talasa koliko god možete. Učint ićete ogromnu uslugu svom tijelu!

Izvor:ljekovitobilje.work

You may also like...