Koliko se dugo smije upotrebljavati jednom otvoreno mlijeko? Otkrivamo kako mu produljiti rok trajanja

Svi znamo pročitati na deklaraciji kada je mlijeko zapakirano i koji je datum na njemu i prema okusu shvatiti je li pokvareno ili nije, no možda ga ipak bacate prerano.

Prema pisanju portala Eat By Date, jednom kada je otvoreno, može se koristiti 4-7 dana nakon datuma koji je otisnut na ambalaži, a kada se otvori, ono punomasno može se koristiti 5-7 dana, a mlijeko bez laktoze i masnoća 7 dana nakon isteka roka trajanja, ali ako stoji u hladnjaku.

KOLIKO MLIJEKO MOŽE TRAJATI
Velika je razlika između natpisa na ambalaži koji mogu biti „najbolje iskoristiti do“, „prodati do“, „ističe“. Fraza prva indicira samo kvalitetu, a nakon tog datuma hrana je sigurna za jelo. „Ističe do“ otkriva dan kada započinje propadanje proizvoda i on bi mogao biti nedovoljno dobar za konzumaciju. „Prodati do“ prodavaču otkriva do kada se treba prodati, a onda baciti u smeće. Niti jedan od ovih natpisa ne otkriva kada će se mlijeko pokvariti. Naravno tu se treba obratiti pažnja i na to kakvo mlijeko kupujemo, ako ono nije zaštićeno ono će se prije pokvariti.

KAKO MU PRODULJITI ROK TRAJANJA
Postoje načini kako možete produljiti rok trajanja, a jedan je trik posebno zanimljiv – dodajte prstohvat soli mlijeku čim ga otvorite. Zatvorite ga i protresite, a tako biste mlijeku rok trajanja mogli produljiti za još 4 dana.

Mlijeko možete i zamrznuti i tako ga čuvati i do 3 mjeseca, ali ako želite najbolju kvalitetu, onda ga koristiti u prvih mjesec dana. Savjet je isto tako da mlijeko dobro zaštitite kako ne bi upilo mirise drugih namirnica, a prije nego ćete ga piti, stavite ga hladnjak preko noći da se otopi.

https://ordinacija.vecernji.hr/

You may also like...