Doktor medicine otkriva: Koliko bi pandemija još mogla da potraje i kako bi mogao da izgleda svet kada karantin jednom prođe

Veliki deo sveta je trenutno u izolaciji zbog širenja COVID-19 virusa. Osim toga, stalno se govori o merama koje bi trebalo da utiču da se spreči dalje širenje virusa i da čuvena kriva o kojoj govore stručnjaci konačno bude na našoj strani. Ipak, vreme još uvek nije na nama poznatom terenu.

Pažnju javnosti u Americi, nedavno je privukao doktor medicine i doktor nauka, Piter Hotez, stručnjak za zarazne bolesti i razvoj vakcina. Ovo je bilo njegovo prvo gostovanje u javnosti, u podkastu koji vodi Džo Rogan, a pored toga što je pokušao da odbaci mitove, razjasni nejasnoće, on je dao i svoju procenu – koliko bi pandemija još mogla da potraje, kao i kako bi mogao da izgleda svet – kada svi ponovo izađemo iz karantina.

“Ako bismo izašli iz okvira ekonomije … Ako ne uzimamo u obzir ekonomske gubitke i oporavak ekonomije, šta biste rekli, čisto iz medicinske perspektive, koliko dugo ovo još može da potraje?”- pitao je Rogan.

“Nadamo se da do leta ovo neće biti veliki problem, ali ne znamo to još sigurno”, rekao je Hotez. “A onda, takođe, ne znamo da li se ova stvar vraća. Čak i ako se situacija tokom leta stabilizuje, hoće li se vratiti ponovo na jesen?” Dalje je objasnio da to što trenutno primenjujemo socijalno distanciranje možda samo privremeno prekida prenošenje koronavirusa, ali da bismo mogli da se suočimo sa drugim talasom epidemije, kada ljudi napuste karantin. Takođe, on se osvrnuo na mogućnost da virus možda pokazuje elemente sozonalnosti, pozivajući se na studije koje su otkrile da infekcije ne deluju tako ozbiljno u oblastima sa višim temperaturama i većom vlagom.

Hotez je napravio paralelu sa virusom gripa, koji je vrhunac u zimskim mesecima. “To zaista nikada ne nestaje, ali propada”, rekao je. “Ali, na južnoj hemisferi je obrnuto; vrhunac sezone gripa je naše leto, njihova zima na mestima kao što je Australija .. Potencijalno bi virus mogao da pokaže takav obrazac.” On dodaje i to da kada bi jednom bila stvorena vakcina protiv ovog virusa, ona se ne bi koristila samo u 2020. godini, već bi se koristila u borbi i tokom nadolazećih godina.“

Međutim, priznao je i da su špekulacije o tome da li će ovaj virus biti sezonski i potencijalno se vraćati iz godine u godinu kao što je grip, da je to trenutno samo “labavo nagađanje”, sa nedovoljnim brojem podataka koji bi takvo nešto mogli sa sigurnošću da potkrepe.

Konačno, medicinska i naučna zajednica mogu da se usaglase samo oko jednog, kaže Hotez, citirajući dr Antonija Faučija, iz operativne grupe za koronavirus: “Virus donosi odluke, ne mi.”

https://www.menshealth.rs/

You may also like...