Može li cink biti oružje u borbi protiv koronavirusa i u kojim ga namirnicama pronaći?

Kao prvi znak prehlade, većina će posegnuti za cinkom, a sada istraživanja savjetuju da bi ovaj nutrijent mogao imati značajan utjecaj na ishode bolesti COVID-19.

Istraživanja provedena u Španjolskoj, predstavljena na konferenciji o Europskom koronavirusu, govore o pacijentima oboljelih od bolesti COVID-19, a kod kojih je primijećen manji cinka, teže se oporavljaju od onih koji nisu u toj skupini.

“Niže nivoi cinka u organizmu povezani su sa jačim upalama tokom infekcija i dr Robertom Guerri-Fernandezom iz bolnice Del Mar u Barseliju. Jedan je stručnjak iz Amerike komentirao kako takav podatak ima smisla.

„Dugo se smatralo kako cink jača imunološki sustav, a moguće je objašnjenje ove studije da on ima protuupalno djelovanje koje djeluje kao zaštita“, pojašnjava pulmolog dr. Len Horovitz, iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

U novoj studiji cijeli tim stručnjaka prati ishode laboratorijskih nalaza kod 249 pacijenata koji su primljeni u bolnicu s dijagnostikom COVID-19 u ožujku i travnju. Pacijenti su imali 63 godine, a 21 posto je na žalost od posljedica bolesti preminulo.
Kod svih se pacijenata mjeri razine cinka u organizmu, a prosječna vrijednost bila je oko 61 mikrogram u decilitru krvi.

Ne, kod osoba koje su preminule, nivo cinka u krvi je puno niža, oko 43 mikrograma po decilitru, nalazi se u rezultatima istraživanja. Za usporedbu, nivo kod onih koji su preživjeli je oko 63 mikrograma u decilitru. Uz to, najviše razine cinka u krvi povezane su s nižim razinama pro-upalnih proteina kod pacijenata sa infekcijom, stoji u istraživanju.

Zaključak bi bio taj da nakon uključivanja faktora kao što su godine, spol i ozbiljne dijagnoze, ozbiljnost stanja i oporavka, svaki mikrogram cinka u jedinici krvi (do 500 ml) povezan je sa 7 posto manjim šansom da će pacijent umrijeti dok je na bolničkom liječenju .

Ipak, rezultati ne mogu dokazati uzroke i posljedice, studija se bazirala na malom broju ispitanika, pa su naravno potrebne i daljnje studije kako bi vidio pravi terapeutski učinak cinka, izjavili su autori na konferenciji.
U kojim se namirnicama krije cink?
Jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka kao što su mahunarke i drugo povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa.

Raznovrsna prehrana je imperativ za osnaživanje imuniteta, a uz lagano dinstano povrće, komad crvenog mesa organizma će dati potrebnu snagu za borbu u hladnim jesenskim danima.

https://ordinacija.vecernji.hr/

You may also like...