Ova POLNA BOLEST hara Evropom: Može da bude VEOMA OPASNA, a evo kako se manifestuje i ko treba POSEBNO da povede računa

U poslednje vreme se govori o tropskoj polnoj bolesti koja hara Evropom, može da bude opasna, a pripadnici jačeg pola moraju da obrate posebnu pažnju.
Bolest, koja se zove donovanoza manifestuje se kroz formiranje ćireva na genitalijama, iako se može dogoditi i kod muškaraca i kod žena, bolest se pojavljuje dva puta češće kod pripadnika jačeg pola.
Ova polno prenosiva bolest može rezultirati destrukcijom inficiranog tkiva, ako se nakon upale ne uzima odgovarajuća terapija, a za pojavu bolesti je odgovorna bakterija Klebsiella granulomatis, prenosi DW.

Poreklo bolesti
Bolest se pojavljuje u zemljama poput Indije, Papue-Nove Gvineje, u središnjoj i sevIako je do sada u Evropi bila prilično retka, neki ljekari iz Velike Britanije sada primarno upozoravaju na moguće širenje ove infekcije. Naime, u Britaniji je uočen porast broja registrovanih slučajeva donovanoze.

Kako se bolest manifestuje
Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda u njihovoj blizini počinju da se pojavljuju čirevi. Ako se dodirnu, oni počinju da krvare, a mogu da se pojave na raznim delovima tela, ali uglavnom na području genitalija.

Bolest, koja se zove donovanoza manifestuje se kroz formiranje čireva na genitalijama
Bolest, koja se zove donovanoza manifestuje se kroz formiranje čireva na genitalijamaFoto:
Ako se infekciju ne uoči u ranoj fazi, odnosno ne tretira već na samom početku, pojavljuju se i gnojne otekline, a na svom vrhuncu bolest uništava tkivo. Vreme inkubacije se razlikuje, između infekcije i pojave donovanoze može da prođe između sedam dana i 16. nedelja

Preuzeto sa :https://zena.blic.rs/

You may also like...