Posadite biljke naopako

Naopaka sadnja ukrasnog bilja ili cvijeća može biti zanimljiva i razigran detalj u vašem domu
Koncept sađenja biljaka „naopako“ unutar životnog prostora postoji još od osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je vrtlarica Kathi Lael Morris počela saditi paprike i paradajz na ovakav način. Ideja se pokazala izuzetno uspješnom te se počela upotrebljavati širom svijeta.
Ova inovacija ne mora biti upotrijebljena isključivo za voće ili povrće – naopaka sadnja ukrasnog bilja ili cvijeća može biti zanimljiva i razigran detalj u vašem domu. Idealno je rješenje za ljude koji žive u stanovima ili kućama manje kvadrature, jer na ovaj način mogu uklopiti biljke u dom, bez preuzimanja potrebnog životnog prostora.

Postoje već gotovi mehanizmi za „naopaku“ sadnju, ali ih možete izraditi i sami i relativno jednostavno. U nastavku pročitajte kako.

Materijal:

Plastična tegla
Konopac
Spužvasti materijal (npr. filter od klima-uređaja) koji je vodopropusan
Biljka

Alat:

Bušilica
Skalpel
Makaze

Napravite rupu u tegli Budući
da će vam tegla visiti naopako, biljku ćete posaditi preko dna lonca, umjesto vrha. Kako biste stvorili mjesto za biljku, pomoću bušilice s posebnim nastavkom ili s nekim drugim alatom izbušite rupu. Tokom rezanja plastike koristite zaštitne naočale.

 

Izrežite materijal
Stavite teglu na spužvasti materijal i pomoću skalpela izrežite dna tegle kruga veličine. Uključite izrezani materijal u stožac i izrežite vrh makazama kako biste napravili rupu u sredini kruga. Zatim napravite rez na polumjeru kruga. Vaš materijal bi trebao izgledati poput krofne s crtom koja ide kroz jednu stranu.

 

Izbušite rupe za konopac
Izbušite dvije rupice na suprotnim stranama lonca pomoću bušilica. Provucite jedan kraj konopca kroz rupu od vanjske i unutrašnje strane i zavežite čvor kako biste se učvrstili. Ponovite s drugom stranom. Možete koristiti jedan kontinuirani komad užeta ili dva pojedinačna komada, ovisno o tome kako želite objesiti teglu.

Stavite biljku
Izvadite biljku iz tegle u kojoj je bila prije i pažljivo očistite zemlju oko korijena kako biste mogli provući kroz rupu na dnu tegle koju ste izbušili. Stavite dio biljke s korijenom u rupu te s gornjeg otvora tegle stavite izrezani spužvasti materijal oko korijena biljke i pritisnite ga na dno tegle kako biste spriječili da se zemlja prosipa. Dodajte još zemlje i objekte na željeno mjesto.

https://hobi.ba/

 

You may also like...