Previše šećera i preterana higijena krivci za bakterijsku infekciju o kojoj mnoge žene ĆUTE!

Bakterijska vaginoza je najčešća infekcija u vaginalnom području. Uprkos tome, gotovo svaka druga obolela ne zna da ima tu infekciju ili za nju nikad nije ni čula. Možda su za to krivi simptomi o kojima žene nerado pričaju.

Prema rečima ginekologa Mime Fazlagić, promena boje sekreta i njegov neprijatni miris najčešći su simptomi ove infekcije, ali se mogu javiti i peckati i svrab.

“Bakterijska vaginoza je, najjednostavnije objašnjeno, upala vagine koju uzrokuje narušenu vaginalnu floru, odnosno smanjen broj “dobrih” bakterija, što pogoduje rastu drugih “loših” bakterija, koje su normalan stanovnik vagine, ali ne valja kada se jedno umnože i preuzmu primat” dobrim”. Uzroka može biti više. Najčešće vaginoza nastaje usled dugotrajnog korišćenja antibiotika, kod stresa, preteranog uzimanja šećera, ali i preterane higijene intimnog područja”, objašnjava ginekolog.

Ako posumnjaš na bakterijsku vaginozu, obavezno treba da se javiš ginekologu. Ginekolog će uzeti briz i brzo otkriti o čemu je reč, a zatim odrediti pravilnu terapiju, uglavnom vaginalne ili tablete koje utiču na anaerobne bakterije koje uzrokuju infekciju.

Međutim, najvažnije je ponovo uspostaviti balans u intimnom području, a da se na kraju postiže upotreba vaginalnih probiotika, kod seksa treba paziti na čistoću i koristiti kondome, treba izbegavati stres, a vaginu prati radije običnom vodom, a ne raznim gelovima punim “hemijama” .

izvor:zena.blic.rs

POGLEDAJTE  Top 12 najprljavijih proizvoda: Na ovom voću i povrću se nalazi najviše pesticida!

You may also like...