Mališani ga zaista vole: Recept za domaće kašasti sok od kruške

Kruška u sebi sadrži vitamine B grupe, koji su poznati borci protiv stresa. Uz to, kruške su odličan izvor drugih minerala i vitamina: bakra, kalcijum, kalijuma, te vitamin C i gvožđa.

Ali, ono što će posebno oduševiti mlade mame, kruške spadaju u voće sa najmanjim procentom verovatnoće da njihovo konzumiranje u ranom uzrastu izazove neku alergijsku reakciju kod vaših mališana. Zato se upravo prvo daju jabuke, a vrlo brzo nakon toga i kruške, jer ne postoji bojazan da će vaše sete imati bilo kakvu alergijsku reakciju na ovo blagotvorno voće.

 

 

Ono što možda niste znali do sada, a što je svakako korisno da znate kada su kruške u pitanju, jeste da ovo voće vrlo lako apsorbuje mirise, pa bi valjalo u frižideru da ih držite podalje hrane ili namirnica jakog mirisa.

Ako ste do sada i bili u nedoumici koji je najbolji način za postavljanje krušaka za zimnicu, kako biste zajedno sa vašim mališanima uživali u njenom divnom ukusu tokom cele godine, pronašli smo najbolje rešenje. Domaći gusti kašasti sok od krušaka odličan je za konzumiranje tokom hladnih zimskih meseci. A uz to, mališani ga obožavaju.

 

Sok od krušaka

Potrebni sastojci:

5kg krušaka (zrelih, ali ne prezrelih)

500 – 600 gr šećera

1 ceo limun

priprema:

Prvo operite voće, a zatim oljuštite. Isečite kruške na kockice i stavite ih u dublju šerpu.

Dodajte 1,5 litara vode i stavite na tišu vatru da se kuvaju.

Kuvajte kruške dok se ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte u blenderu. Ako nemate blender, možete ih izgnječiti i kao za pire.

Dobijenu masu pomešati sa šećerom, čija količina je od toga koliko su iste kruške slatke. U principu je najbolje da se odmah doda pola kilograma šećera, pa kasnije i preostalih 100 grama ukoliko ima potrebe.

Malo promešajte smesu, pa u nju nacedite limun.

Vratite se na tihu vatru i ostavite da se kuva još par minuta (oko 5 minuta je sasvim dovoljno).

Ovako pripremljeni domaći gusti kašasti sok od krušaka sipajte u pripremljene flaše odmah, a zatim ih povežite prvo celofanom, pa zatvorite poklopcem. Prekrijte ih ćebetom i ostavite da se same postepeno hlade. Tek kada se flaše potpuno ohlade odložite na tamno i hladno mesto.

izvor: sladokusac.work

You may also like...