Lisnate kiflice

Potreban materijal:
150g hladnog margarina/maslaca za mazanje
1kg mekog brašna T-400
500ml toplog mleka
40g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 žumanceta
150ml ulja
2 belanca za premazivanje
Priprema:
Prosejati polovinu brašna u posudu za mešanje i dodati so. U toplo mleko staviti šećer i razmrviti kvasac, pa ga ostaviti da na toplom mestu naraste. U brašno zatim dodati žumanca i ulje, pa dodati kvasac i zamesiti testo, uz postepeno dodavanje ostatka brašna, tako da se zamesi testo koje se odvaja od zidova posude. Svakako se neće utrošiti ceo kilogram, ostaće oko 150-200 grama za kasniji rad. Zamešeno testo pokriti kuhinjskom salvetom i ostaviti da na toplom mestu naraste, nekih 40-50 minuta.
U pleh za pečenje staviti papir i zagrejati rernu na 200C.
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjavljeni radni sto i blago premesiti, pa ga podeliti na 8 delova. Svaki deo rastanjiti oklagijom u krug dimenzija približno 25cm. Rastanjene delove ređati jedan na drugi, ali svaki predhodni prvo po čitavoj površini premezati margarinom/maslacem za mazanje. Jedino ne premazivati poslednji deo. Zatim tako naređane krugove oklagijom rastanjiti u jedan veći, otprilike 55cm. Po potrebi, brašnom posipati u toku rada sa oklagijom da se ne lepi.
Oštrim nožem ili sekačem za testo podeliti na 16 delova – trouglova i umotati zatim kao kiflicu, pa ređati na pleh. Pre pečenja premazati umućenim belancetom. Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.
Poslužiti uz prilog po želji

You may also like...