Budite oprezni: Ove “zdrave” namirnice škode vašim bubrezima

Bubrezi su vrlo bitni organi u našem tijelu

Bubrezi su vrlo bitni organi u našem tijelu. Oni su zaduženi za uklanjanje otpada putem urina, proizvodnju hormona i filtriranje toksina i dodatne tekućine u vašoj krvi. Zato biste trebali dobro paziti na svoje bubrege i truditi se da budu zdravi.
Nažalost, neke namirnice mogu naštetiti i utjecati na njihovo normalno funkcioniranje ako se konzumiraju prekomjerno.

Avokado, iako je vrlo popularan zbog svojih nutritivnih sastojaka, ako ga pojedemo previše, može biti opasan za vaše bubrege. Pogotovo ako već pate od neke bolesti bubrega. Razlog za to je što ovo voće već ima vrlo visok nivo kalija u sebi. Naše tijelo svakako treba da ovaj mineral, ali previše kalija može izazvati ozbiljne probleme sa vašim bubrezima i nepravilnim radom srca.

Ako jedete previše mesa, također ne čini dobro za svoje bubrege. Naime, životinjske proteine ​​je teško metabolirati, što uklanjanje otpadnih tvari čini velikim teretom za bubrege. Meso potiče proizvodnju mokraćne kiseline koja je krivac za pojavu bubrežnog kamenca. Umjesto toga, mogli biste jesti više povrća i orašastih plodova, ai dalje ćete dobiti proteine ​​koji su potrebni vašem tijelu.

Zdrava prehrana trebala bi sadržavati najviše 2.300 miligrama natrija dnevno, što je otprilike kašičica soli. Ako jedete previše soli, bubrezi moraju više raditi kako bi eliminirali višak natrija pa bi mogli početi zadržavati vodu, što bi moglo dovesti do povišenog krvnog pritiska.

Da biste održali svoje bubrege zdravima, u hranu biste mogli dodavati začine i začinsko bilje umjesto soli. Također biste mogli smanjiti konzumaciju prerađene i pakirane hrane, poput supa iz kesice, smrznute pice i preljeva za salatu, jer obično sadrže puno soli.

Ako sumnjate da imate problema sa bubrezima, dobra i pravilna prehrana bitni su za očuvanje zdravlja. A to znači ograničiti konzumaciju neke hrane poput banane, jer i one imaju vrlo visok nivo kalija, što bi moglo biti štetno za one čiji bubrezi ne funkcioniraju pravilno.

Zdrava odrasla osoba treba dnevno unositi 3.500–4.700 miligrama kalija iz hrane, prosječna banana (150 g) već sadrži 537 miligrama.

Hljeb od cjelovite pšenice zdrav je i hranjiv, ali ako se jede u velikim količinama, posebno kod osoba s bubrežnim problemima, mogao bi ih još više naštetiti. To je zbog velike količine fosfora i kalija sadržanih u ovoj vrsti hljeba.
Jedna kriška hljeba od cjelovitih žitarica sadrži 81 miligram kalija i 57 miligrama fosfora, dok obični bijeli hljeb ima samo 37 miligrama kalija i 35 miligrama fosfora.

Iako su narandže i sok od narandže niskokalorični i bogati vitaminom C, sadrže i visok nivo kalija. Jedna srednja narandža sadrži 240 mg kalija, a jedna šoljica soka od narandža može se sadržavati oko 470 miligrama.

S obzirom na ove brojke, konzumacija narandže i soka od narandže trebala bi biti ograničena, pogotovo kada nemate potpuno funkcionalne bubrege. Ako ne mogu eliminirati višak kalija iz krvi, da bi moglo biti vrlo opasno za vaše tijelo.
https://hobi.ba/

You may also like...