PODMUKLA ŽENSKA BOLEST: OPADA vam kosa ili ste debeli u području STOMAKA?

Zastrašujuće je saznanje da policistični jajnici vode do dijabetesa i srčanih oboljenja. Više od dvadeset milijuna žena u svijetu ima sindrom policističnih jajnika, koji nastaje kada višak insulina povećava proizvodnju androgena (muških hormona).

To je najčešći hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu, a procjenjuje se da polovina žena i ne zna da ga ima. To je zaista zastrašujuće kada se uzme u obzir da se sindrom policijskih jajnika povezuje sa nastankom dijabetesa i srčanih oboljenja. Upravo iz tog razloga je bitno da se prepoznaju simptomi sindroma policističnih jajnika.

Ovo su neki od najčešćih:

Neredovna menstruacija

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju viši nivo androgena od normalnog (testosteron je najpoznatiji), a koji mogu usporiti rad jajnika i smetati pri ovulaciji. Kad se ovulacija zaustavi tada će se menstruacija, koja dolazi dvije sedmice nakon ovulacije, također kasniti, au nekim slučajevima može u potpunosti izostati.

Problemi sa plodnošću

Sindrom policističnih jajnika najčešći je uzrok neplodnosti kod žena. Začeće je otežano iz više razloga. Prvo, ako ne dolazi do redovne ovulacije, može biti teškoda se utvrdi kada je žena najplodnija. Također, s obzirom na to je ciklus neredovan, postoje i manji periodi plodnosti. Žene koje imaju sindrom policijskih jajnika imaju probleme sa kvalitetom jajašaca, a što nastaje kao posljedica zapaljenja i hormona lnihpromjena u jajnicima.

Rast dlaka na neželjenim mjestima

Zbog prekomerne količine muških hormona može doći do hirzutizma, tj. Ove dlake obično su grube pa njihovo uklanjanje može biti izazov i velik izvor stresa. Procjenjuje se da čak 90 od žena s hirzutizmom ima i sindrom policističkih jajnika.

Opadanje kose

Muški hormon testosteron “odgovoran” je i za opadanje kose, još jedan čestog problema kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika. Testosteron se pretvara u snažni androgen (poznat pod nazivom DHT) u vlasištu, a pomenuti androgen smrtni je neprijatelj folikula kose. Na njih se smanjuje i oštećuje uslijed čega se u fazama mirovanja i ubrzanja počinje opadati.

Akne i drugi kožni problemi

Povišen nivo androgena, koji povećava proizvodnju masti i ulja, može dovesti do niza kožnih problema, uključujući perut i akne. Dva znaka koja ukazuje da su akne posljedice sindroma policističkih jajnika: akne se nalaze dužnosti i otporne su i na vrlo snažne lijekove (ili se opet pojave nakon tretmana). Druga dva česta kožnog problema – akantoza i pečati na koži – odnose se na insulinsku rezistenciju. Akantoza je tamna, baršunasta promena boje koja se najčešće može vidjeti na pregibu iza vrata, ispod pazuha i sa unutrašnjih strana koljena. Zbog nje koža može izgledati prljavo, ali ona se ne može oprati. Pečati na koži su muške boje boje koje se najčešće pojavljuju na vratima, grudima i ispod pazuha.

Debljanje u predjelu struka

Žene koje imaju sindrom policijskih jajnika imaju tendenciju da se lako mogu udebljati, a gubitak težine može biti izuzetno izazvan. Da se dešava zbog rezistencije insulina i leptina. Zbog insulinske rezistencije vaše tijelo lakše skladišti masti, azbog leptinske rezistencije vaš mozak misli da ste u režimu gladovanja. Sa rezistencijom nainsulin, suvišni kilogrami lako se talože u području stomaka, a ova vrsta masovnih naslaga je najrazličitiji faktor kada je u pitanju zdravlje srca.

Problemi sa spavanjem

Sindrom policističkih jajnika u vrlo je uskoj vezi sa apnejom, potencijalno ozbiljnim stanjem koje karakteriše neprekidno zaustavljanje disanja tijekom sna. Apneja može dovesti do visokog krvnog pritiska i štrcaljke obijenja, gojaznosti i promjene raspoloženja. Znaci koji pokazuju da imate apneju su vrlo glasno hrkanje i osjećaj umora čak i nakon cijele prospavane noći.

Ciste na jajnicima

Iako je naziv sindrom policijskih jajnika podrazumjevao da su ciste na jajnicima glavni “rezultat”, jedan ipak nije neophodan faktor. Važno je znati da ciste kod sindroma policijskih jajnika nisu tipične ciste na jajnicima već da su delimično razvijene folikule gdje jajače žive dok ne budu “oslobođena” tijekom ovulacije. Mlađe žene češće imaju ove muške ciste dok starije žene ih nemaju tako često. Na ultrazvuku, najčešće se opisuje kao “više malih folikula”.

https://receptibalkana.net/

You may also like...